Izvor: B92, 09.Nov.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ešdaun s Karlom del Ponte

Hag -- Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Pedi Ešdaun posetio Karlu del Ponte u Haškom tribunalu.

Ešdaun kaže da najveću odgovornost za propust u hapšenju Radovana Karadžića i Ratka Mladića snose lokalne vlasti, a ne međunarodna zajednica. Ešdaun je rekao da je došao u oproštajnu posetu glavnoj tužiteljki Tribunala, a govoreći o hapšenjima optuženih za ratne zločine izjavio da je propusta bilo na svim stranama i odbacio tvrdnje da su međunarodne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << snage u Bosni i Hercegovini izbegavale da uhapse Karadžića i Mladića.

Ešdaun, čiji mandat ističe u januaru, rekao je, u ekskluzivnoj izjavi za B92, da je u razgovoru s Karlom del Ponte govorio i o tome šta se čini kako bi u Bosni bili stvoreni uslovi za hapšenje Karadžića, u godini u kojoj se obeležava desetogodišnjica potpisivanja mirovnog sporazuma u Dejtonu i Parizu. On je primetio da je došlo do pomaka u tom pravcu samim tim što je promenjen stav vlada u Banjaluci i Beogradu, čime je omogućeno da desetak ljudi, bliskih najtraženijim beguncima, bude uhapšeno.

Odgovarajući na pitanje da li će se ponovo pojaviti na suđenju Slobodanu Miloševiću, čiji su svedoci dovodili u pitanje istinitost Ešdaunovog svedočenja o događajima na Kosovu, Ešdaun je rekao da je spreman da se ponovo pojavi u sudnici ako ga Tužilaštvo pozove. Na pitanje da li video-snimci prikazani u sudnici, a koji ga prikazuju s puškom u ruci u poseti pripadnicima OVK, dovode u pitanje njegovu nepristrasnost, Ešdaun je odgovorio da su vlade u Beogradu i Londonu bile upoznate s njegovom namerom da na Kosovu razgovara i s, kao je rekao, drugom stranom, odnosno borcima OVK. Ešdaun je rekao da Milošević te kadrove pomešao sa insertima video-materijala na kom se vidi njegova poseta kosovskim albancima, civilima, koji su mu pokazivali staro oružje koje su, navodno, morali da kupe od Srba kako bi ga predali policiji i tako izbegli represiju. "To je komunistički manir", kaže Ešdaun. On je dodao da ostaje pri onom što je izjavio u sudnici, a da će o istinitosti njegovog svedočenja odlučivati Sudsko veće, za B92 javlja Ljubica Gojgić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.