Erupcija vulkana Etna, zbog pepela obustavljeni letovi iz Katanije

Izvor: Beta, 21.Maj.2023, 18:06

Erupcija vulkana Etna, zbog pepela obustavljeni letovi iz Katanije

Etna, najaktivniji vulkan u Evropi, proradio je u nedelju i izbacio pepeo na Kataniju, najveći grad na istoku Sicilije, zbog čega su obustavljeni letovi na aerodromu u tom gradu.Italijanski Nacionalni institut za geofiziku i vulkanologiju (INGV), koji pažljivo prati Etnu, saopštio je da oblaci i kišni dani ometaju praćenje erupcije, koja je nekada spektakularan prikaz vatre i lave.Institut je saopštio da je pepeo pao na Kataniju i na jedan grad na obronku planine Etna. Nije bilo izveštaja o povređenima.Aerodrom Katanija saopštio je da su zbog pepela letovi privremeno obustavljeni.INGV je naznačio da je monitoring zabeležio dokaze o pojačavanju aktivnosti podrhtavanja poslednjih dana.Italijanska nacionalna agencija za civilnu zaštitu navela je u četvrtak u upozorenju da bi, s obzirom na povećanu vulkansku aktivnost, moglo doći do "iznenadnih" varijacija aktivnosti Etne.Početkom 2021. erupcija vulkana trajala je nekoliko nedelja.

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Vulkan Etna ne izbacuje više pepeo, ponovo otvoren aerodrom u Kataniji

Izvor: Beta, 22.Maj.2023, 11:29

Aerodrom u Kataniji, na italijanskom ostrvu Siciliji, jutros je otvoren pošto je u nedelju bio primoran da bude zatvoren jer je vulkan Etna izbacivao pepeo.Aktivnosti vulkana su se smirile, tako da aerodrom radi od jutros, ali je uprava upozorila na moguća kašnjenja.Etna se uzdiže na više od 3.300...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.