Erdoganov oponent pozvao mlade da ga podrže: Nemate para ni za šta

Izvor: B92, 16.Maj.2023, 20:03

Erdoganov oponent pozvao mlade da ga podrže: "Nemate para ni za šta"

Kemal Kiličdaroglu, oponent Redžepa Tajipa Erdogana obratio se danas mladima i pozvao ih da mu daju glas u drugom krugu izbora 28. maja.

Aktuelni predsednik je u prvom krugu osvojio 49,5 posto glasova, a Kiličdaroglu, kandidat opozicionog saveza koji čini šest stranaka, 45 posto glasova.

Na trećem mestu je iznenađenje izbora, nacionalistički kandidat Sinan Ogan s 5,2 posto, a iza njega Muharem Indže koji se povukao iz trke, ali prekasno, pa je ipak dobio 0,43 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << posto glasova.

Pošto nijedan kandidat nije osvojio preko 50 posto glasova, drugi krug izbora, prvi u turskoj istoriji, održaće se 28. maja. U međuvremenu 74-godišnji Kiličdaroglu nastoji da proširi svoju glasačku bazu kako bi u drugom krugu dobio presudnu podršku.

"Iz glasačkih kutija je izašla poruka s pozivom na promenu. Onih koji u ovoj zemlji žele da vide promenu je više nego onih koji to ne žele", napisao je Kiličdaroglu u nizu tvitova upućenih "dragim mladim ljudima", prenosi Hina.

Kiličdaroglu se obratio mladima i osvrnuo na njihove finansijske probleme, posebno u kontekstu krize s troškovima života koja se dodatno produbila Erdoganovim insistiranjem na smanjenju kamatnih stopa, zbog čega se lira strmoglavila, a inflacija povećala.

"Nemate dovoljno novca ni za šta. Oduzeta vam je radost življenja, dok bi vaša mladost trebalo da bude rasterećena od briga. Nećete moći da vratite mladost. Imamo 12 dana da izađemo iz tog mračnog tunela", dodao je Kiličdaroglu.

Za izbor novog predsednika ključni će biti Oganovi birači. On je bivši pripadnik nacionalističkog MHP-a, danas u savezu s Erdoganovom strankom AKP.

MHP je napustio upravo zbog neslaganja sa stranačkom podrškom turskom predsedniku nakon izbora 2015. godine, no smatra se da su njegove nacionalističke poruke i pozivi na tursku geopolitičku nezavisnost bliži Erdoganu nego prozapadnoj politici Kiličdaroglua, Kurda i pripadnika religijske islamske manjine Alevita.

Kiličdaroglu obećava oživljavanje demokratije, povratak ekonomskim politikama slobodnog tržišta, jačanje institucija i obnovu veza sa Zapadom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.