Erdogan za šira ovlašćenja vlade

Izvor: B92, 12.Okt.2014, 19:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Erdogan za šira ovlašćenja vlade

Povodom talasa kurdskih protesta, turski premijer Erdogan se založio za uvođenje zakona kojim bi se vladi dala dodatna ovlašćenja za borbu protiv demonstranata.

"Republika Turska ne bi bila država ukolko ne bi mogla da kontroliše nekolicinu siledžija. Oni mogu da pale, ali će platiti cenu za to. Mi idemo dalje", izjavio je danas Erdogan u govoru u gradu Bajburt, na sevroistoku Turske, prenosi AFP.

Zakon o kojem je govorio trebalo bi narednih nedelja da se nađe >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pred turskim parlamentom.

Na hiljade Kurda je prethodnih dana izašlo na ulice turskih gradova, demonstrirajući zbog toga što Turska nije intervenisala da od džihadista Islamske države (ID) odbrani pretežno Kurdima nastanjen pogranični sirijski grad Kobane.

Prema izveštaju agencije Dogan, u noći između subote i nedelje u gradu Silopi, na jugoistoku Turske, u sukobima s demonstrantima su povređena trojica policajaca, ali u drugim mestima protesti se smiruju.

Prema zvaničnim podacima od petka, u četvorodnevnim nemirima poginula je 31 osoba, dok je 360 ranjeno.

Od tada je, prema pisanju turskih medija, najmanje još troje ljudi podleglo povredama u bolnicama.

Tokom protesta došlo je i do sukoba između mlađih pristalica zabranjene Radničke partije Kurdistana (PKK) i turskih islamističkih i nacionalističkih aktivista.

Džemil Bajik, jedan od osnivača PKK, koja je decenijama vodila borbu za kurdsku samoupravu u Turskoj, upozorio je da dvogodišnjem mirovnom procesu između Kurda i Ankare posle najnovijih dešavanja preti kolaps.

Erdogan je danas apelovao na roditelje da spreče da im deca izlaze na ulice podržavajući, kako je rekao, "terorističku PKK".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Erdogan: Siledžije će platiti cenu

Izvor: RTS, 12.Okt.2014

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan založio se za uvođenje zakona kojim bi se vladi dala dodatna ovlašćenja za borbu protiv demonstranata. ..Erdoganov predlog je reakcija na talas kurdskih protesta, u kojima su zabeležene desetine ljudskih žrtava..."Republika Turska ne bi bila država ukolko...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.