Erdogan širi uticaj Turske u Novom Pazaru

Izvor: Večernje novosti, 18.Sep.2013, 00:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Erdogan širi uticaj Turske u Novom Pazaru

MADA više nema sukoba, ni verbalnih, ni fizičkih, kakvih je bilo između Zukorlićevih i Zilkićevih pristalica, u Islamskoj zajednici Srbije u Sandžaku posebno, „sve ključa“ i vrlo brzo mogli bi uslediti događaji iz kojih će proizići jedna jedinstvena ili još jedna (treća) islamska zajednica. Pošto reis Adem Zilkić i glavni muftija Muamer Zukorlić, koji predvode Rijaset IZ Srbije, odnosno Mešihat IZ u Srbiji, definitivno, ni uz posredovanje Ankare, Sarajeva i Beograda, nisu uspeli da se pomire i formiraju jedinstvenu islamsku zajednicu Srbije, na scenu su stupili „nezadovoljni imami“ iz obe islamske zajednice, okupljeni oko Inicijative za ujedinjenje i NVO „Srednji put“ koji, kako tvrde, imaju sve veću podršku u svojim džematima. Ova grupa imama, veroučitelja i drugih verskih službenika planira ujedinjenje „iznutra“, bez Zukorlića i Zilkića. Zasad nemaju lidera, a od poznatijih imena u Inicijativi su i Jakub Leković, bivši šef kabineta Adema Zilkića, magistar Bekir Makić, predsednik novopazarske uleme i doskorašnji najbliži saradnik muftije Muamera Zukorlića i Muhamed Demirović, ugledni imam i teolog, koga neki mediji vide i kao najozbiljnijeg kandidata za vrhovnog poglavara. Članovi Inicijative za pomirenje ističu da imaju podršku Dinajeta (Rijaseta) IZ Turske i Rijaseta IZ BiH, da su razgovarali i sa nekim političarima iz Sandžaka i da će o svemu obavestiti i čelnike Srbije, jer je jedinstvena islamska zajednica interes svih muslimanskih vernika, ali i države Srbije. I Zukorlić i Zilkić imaju negativan stav o Inicijativi za pomirenje i uglavnom tvrde da je reč o „odmetnutim imamima“ koji za račun svojih političkih sponzora najčešće pominju ministre iz Sandžaka, žele da formiraju treću islamsku zajednicu. Zukorlić je otišao i korak dalje, pa je nedavno, najpre optužio turskog reisa dr Mehmeda Gormeza da sa po 500 evra mesečno finansira neke od imama samo da bi radili protiv njega, a potom je poručio da u Sandžaku „neće biti ni beogradske, ni turske čizme“. I Adem Zilkić poručuje da Islamska zajednica Srbije stabilna institucija i da neće dovoliti da je bilo ko ruši. PRIMIO IH ERDOGAN Neki od pokretača Inicijative za pomirenje posetili su početkom godine Tursku gde ih je, osim reisa Mehmeda Gormeza, primio i premijer ove zemlje Taib Erdogan. Turski reis je u više navrata pokušavao da pomiri Zukorlića i Zilkića, nekoliko puta je boravio u Novom Pazaru (sa Davatogluom, a potom i sa Erdoganom).

Nastavak na Večernje novosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zukorlić traži zaštitu od pritisaka iz Turske

Izvor: Akter, 18.Sep.2013

Sandžački muftija Muamer Zukorlić zatražio je od reis-ul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Huseina Kavazovića da Islamsku zajednicu u Srbiji i muslimane zaštiti od pritisaka Uprave za verske poslove Turske (Dijanet) Mehmeda Gormeza

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.