Erdogan protiv podela u Sandžaku

Izvor: B92, 19.Nov.2012, 19:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Erdogan protiv podela u Sandžaku

Istanbul -- Turski premijer Redžep Tajip Erdogan ukazao na važnost jedinstva verskih zajednica u regionu, istakavši važnost sprečavanja podela među muslimanima u Sandžaku.

U Sandžaku deluju dve islamske zajednice - Islamska zajednica Srbije kojom rukovodi reisul-ulema Adem Zilkić i Islamska zajednica u Srbiji na čijem čelu je muftija Muamer Zukorlić, koje se međusobno ne priznaju.

On je na Osmoj evroazijskoj islamskoj konferenciji u Istanbulu poručio da su na Balkanu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pokrenute dve različite trilateralne inicijative u kojoj učestvuju BiH, Srbija i Hrvatska, ocenivši da je trojni mehanizam dobra podloga za razvoj stabilnosti i mira u regiji.

Na Balkanu su, naime, pokrenute dve trilaterale Turska, Srbija, BiH i Srbija, Hrvatska, BiH, a kako je nakon preuzimanja dužnosti predsedavajućeg Predsedništva BiH rekao Nebojša Radmanović, 10. novembra, obe trilaterale su trenutno u zastoju.

Premijer je poručio da Turska ima ulogu medijatora na Balkanu, Kavkazu i Srednjem istoku i da je ona prednjačila u pronalascima mirnih rešenja za mnoge sukobe.

"Kao istaknute muslimanske vođe na evroazijskom području, znam da i sami sprovodite ove ideje i da činite sve što možete. Želim da vam zahvalim na tome i mislim da treba da nastavimo da se trudimo kako bismo osigurali mir i bogatstvo u našoj regiji", rekao je Erdogan na skupu, prenela je Anadolija.

On je dodao i da evroazijske zemlje postaju vrlo važan deo globalne scene.

"Mi ne delimo samo isti geografski položaj, delimo i zajedničku istoriju, veru i osećaje. Možemo iskoristiti ove prednosti kako bismo ostvarili našu viziju o miru i napretku. Zato nam je potrebno da svi sukobi i neslaganja u Evroaziji prestanu i da se poveća međusobna saradnja", rekao je Erdogan.

Turski premijer je naglasio da zbog geografskog položaja zemalja na granici Evrope i Azije, ove zemlje imaju karakteristike i zapadne i istočne kulture, što ih čini jako važnim područjem.

"Zaista, na ovom području postoje tolike mogućnosti za saradnju; od energetike, trgovine, pa sve do politike. Ali trebalo bi smanjiti broj međusobnih nesuglasica i sukoba na minimum", rekao je Erdogan.

On smatra, naime, da treba napraviti platformu koja se zasniva na međusobnom razumevanju i saradnji. Jer, kako kaže, takvi problemi sprečavaju napredak.

Erdogan je poručio i da Turska ulaže velike napore kako bi se sukobi i nesuglasice rešili na miran način.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Erdogan pozvao na jedinstvo sandžačkih muslimana

Izvor: Blic, 19.Nov.2012

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan ukazao je danas na važnost jedinstva verskih zajednica u čitavom regionu, istakavši posebno važnost sprečavanja svake vrste podela među muslimanima u Sandžaku...U Srbiji, odnosno Sandžaku deluju dve islamske zajednice - Islamska zajednica Srbije kojom rukovodi...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.