Erdogan nije otišao po nagradu

Izvor: B92, 17.Mar.2012, 22:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Erdogan nije otišao po nagradu

Berlin -- Turski premijer Redžep Tajip Erdogan otkazao je, nakon pogibije 12 turskih vojnika u Avganistanu, put za Nemačku, gde je trebalo da primi nagradu za toleranciju

Naime, u gradu Bohumu danas trebalo je da primi nagradu "Štajger" za tolerantnost, javio je Rojters.

Britanska agencija, istovremeno, izveštava da se - uprkos otkazivanju posete, više od 20.000 demonstranata alevitske i kurdske zajednice koje su manjinske u Turskoj, kao i Jermena, koji se protive politici >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Erdoganove vladajuće Partije pravde i razvoja, pridružilo protestnoj šetnji u Bohumu, u industrijskoj oblasti Rur.

Na plakatima su demonstranti ispisali poruke da je "Erdogan - vuk u jagnjećoj koži", kao i da je "antidemokrata".

"Mi smo stranci ovde (u Nemačkoj) a i u svojoj zemlji smo stranci. Ne znamo gde da idemo, mi Kurdi i Aleviti", rekao je jedan od demonstranata, Šerpil Ajdogan.

Udruženje za dodelu Štajgerove nagrade saopštilo je da je uručivanje trebalo da obeleži pola veka nemačko-turskoj prijateljstva.

Pre nego što je Erdoganov put otkazan, vodeći nemački konzervativac kritikovao je odluku da se nagrada za toleranciju dodeli turskom premijeru, obrazlažući to odsustvom medijske slobode i pritiskom na verske i etničke zajednice u Turskoj.

Prema rečima Aleksandra Dobrinta, generalnog sekretara Hrišćansko-socijalne unije (CSU) koja je članica centrističke koalicione vlade kancelarke Angele Merkel, Erdoganu je bilo "prikladnije dodeliti nagradu za netoleranciju".

Rojters navodi da Erdogan nije imao zakazan susret sa Merkelovom, a da je prilikom ranijih poseta iritirao Berlin pozivima velikoj turskoj zajednici u Nemačkoj da se ne asimiluje i ne zaboravi svoje korene.

Avion NATO-a sa 12 turskih vojnika srušio se juče na periferiji Kabula, a osim njih poginula su i četiri avganistana civila na tlu, saopštila je turska vojska.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.