Erdogan menja 10 ministara

Izvor: RTS, 25.Dec.2013, 23:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Erdogan menja 10 ministara

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan najavio smenu 10 ministara u njegovom kabinetu, nakon što su trojica podneli ostavke zbog optužbi za umešanost u korupciji.

Pošto su tri ministra iz turske vlade podnela ostavke, premijer Redžep Tajip Erdogan je najavio smenu 10 ministara, što je polovina njegovog kabineta.

Kako je javila agencija Rojters, među zamenjenim ministrima je i ministar za EU Egeman Bagis, koji je, takođe, bio optužen za korupciju, ali nije podneo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ostavku.

Turski premijer je prethodno o novonastaloj situaciji posle ostavke tri ministra optužena za korupciju razgovarao sa predsednikom Abdulahom Gulom.

Erdogan, koji je vodi Tursku vladu od 2002. i lider je konzervativne i islamističke Partije pravde i razvoja (AKP) opisao je još jednom tekuću istragu zbog optužbi za korupciju kao "prljavu kampanju protiv njegove vlade".

Ministar ekonomije Zafer Čaglajan, ministar unutrašnjih poslova Muamer Guler i ministar za životnu sredinu Erdogan Bajraktar podneli su ostavke u okviru istrage velikog korupcionaškog skandala koji potresa vladu Erdogana.

Turske vlasti privele sudesetine ljudi koji se smatraju bliskim sa Erdoganovom vladom i smenile 70 policajaca zbog zloupotrebe službenog položaja. Do suđenja su 33 osobe puštene na slobodu.

Vlasti su zvanično optužile 24 osobe koje su u pritvoru, među kojima su sinovi dvojice sada već bivših ministara Čaglajana i Gulera i generalni direktor državne Halkbank banke.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.