Erdogan: Teroristi umešani u nerede u Turskoj

Izvor: Politika, 06.Jun.2013, 17:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Erdogan: Teroristi umešani u nerede u Turskoj

TUNIS – Premijer Turske Tajip Erdogan izjavio je danas da članovi jedne „terorističke organizacije” učestvuju u smrtonosnim antivladinim protestima koji se šire Turskom, navodeći da je privedeno sedam stranaca koji su umešaniu nemire.

Ergdogan je istovremeno odbacio mogućnost odustajanja od kontroverznog plana za preuređenje malog parka u centru Istanbula, uprkos masovnim protestima, koji su upravo počeli zbog najave seče stabala u tom parku.

„Među demonstrantima >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ima ekstremista, od kojih su neki umešani u terorizam”, rekao je Erdogan u obraćanju novinarima u Tunisu, poslednjeg dana posete zemljama severne Afrike koju su zasenili neredi u njegovoj domovini.

„Pristalice te terorističke organizacije su prisutne” na istanbulskom Trgu Taksim, epicentru protesta, dodao je Erdogan.

On nije precizirao koje su nacionalnosti pritvoreni stranci, niti gde su oni uhapšeni, prenela je agencija AFP.

Hiljade gnevnih demonstranata, koji se protive konzervativnoj politici Erdoganove islamističke Partije pravde i razvoja (AKP), izašlo je od prošlog vikenda na ulice većih turskih gradova sa zahtevima za njegovu ostavku.

Erdogan je prethodno nazvao demonstrante „ekstremistima”, a danas je stao u odbranu razvojnog plana za istanbulski park Gezi pored Trga Taksim.

„Taj projekat poštuje (tursku) istoriju, kulturu i čovekovu okolinu... Ono što radimo je zaštita prava većine i očuvanje lepote Istanbula”, rekao je Erdogan i dodao da ne povezuje ekološke aktiviste sa tim neredima.

„Vrlo dobro znamo ko je umešan u te nerede i isključujem učešće onih građana koji brinu za očuvanje čovekove okoline”, kazao je Erdogan, dodavši da grupacije koje su odgovorne za ranije nasilničke napade manipulišu onim što je počelo kao ekološki protest protiv seče drveća u tom parku.

Iako je vlada u Ankari razgovarala sa predstavnicima protesta, policija u Turskoj nastavlja sa primenom sile protiv demonstranata.

Jedan turski policajac preminuo je danas u bolnici pošto je u sredu bio ranjen na antivladinim protestima u gradu Adana na mediteranskoj obali Turske, preneli su lokalni mediji.

Mustafa Sari je treća žrtva sedmodnevnih protesta koji su izbili u oko 70 turskih gradova.

Turska Fondacija za ljudska prava je saopštila da je oko 4.300 ljudi povređeno u demonstracijama ili je zatražilo medicinsku pomoć zbog bačenog suzavca.

Prema vladinim saopštenjima, povrede je zadobilo i na desetine policajaca.

Hrabra urbanistkinja simbol turskog građanskog otpora

ISTANBUL – Sejda Sungar ili „žena u crvenom” postala je simbol antivladinih protesta u Turskoj, nakon što su fotografije na kojima prkosi policajcu koji je zasipa mlazom tečnog suzavca juče obišle svet, a danas je javnost saznala da je ona ugledni stručnjak ubanista i predavač Tehničkog fakulteta u Istanbulu.

Sungar, čija je silueta preko noći postala hit na internetu, kao i na istanbulskim fasadama i plakatima i nalepnicama, prokomentarisala je svoju borbu za građanska prava kao tipično iskustvo za ljude u Turskoj, iako se u centru pažnje našla baš ona.

„Svaki građanin brani svoja građanska prava, svaki radnik brani svoja ljudska prava, a svaki student brani univerzitetska prava. Svi su suočeni sa nasiljem policije koje sam iskusila”, rekla je Sungar.

Prema rečima demonstranata, prizor koji je zabeležen na travnjaku ispred policijskog kordona dok Sejda Sungar mirno šeta u letnjoj crvenoj haljini dok je policajac sa zaštitnom maskom zasipa u lice mlazom suzavca pod pritiskom „sažima suštinu protesta” u kojem policija napada nenasilne demonstrante koji žele da zaštite građanske vrednosti.

Prema viđenju umetnice, koja je opisani prizor naslikala na fasadi zgrade, Sungar je nesrazmerno velika u odnosu na policajca koji je napada, a ispod crteža je napisano: „Što nas više zalivate, sve smo veći”.

Tanjug

objavljeno: 06.06.2013.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Erdogan: Teroristi umešani u nerede

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Jun.2013

Premijer Turske Tajip Erdogan izjavio je danas da članovi jedne "terorističke organizacije" učestvuju u smrtonosnim antivladinim protestima koji se šire Turskom, navodeći da je privedeno sedam stranaca koji su umešaniu nemire.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.