Erbas uvodi revoluciju: Predstavljeno leteće krilo (VIDEO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Feb.2020, 09:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Erbas" uvodi revoluciju: Predstavljeno "leteće krilo" (VIDEO)

Još od kada je počela era komercijalnih letova, osnovni oblik aviona nije se mnogo menjao. Uzmete trup, stavite dva krila na njega, dodate rep i spremni ste za letenje. "Erbas", međutim, ima drugačije planove – primenjivanjem koncepta "letećeg krila" u putničkim avionima.

Na aeromitingu u Singapuru, "Erbas" je predstavio koncept letelice spojenih krila koja bi jednog dana mogla da uđe u službu.

Nazvana Maverik (MAVERIC – Model Aircraft for Validation and Experimentation >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << of Robust Innovative Controls),letelicaje za sada samo dva metra dugačka i 3,2 metra široka.

Iako su probe počele još u junu, "Erbas" je čuvao koncept u tajnosti.

Koncept "letećeg krila" primenjen je u vojnim letelicama, od kojih je najpoznatiji primer američki stelt bomarder "B-2". Pomenuti koncept daje letelicama izgled kao da su krila spojena bez posebno istaknutog trupa letelice.

Potencijalne prednosti aviona spojenih krila su snažnija struktura, lakša letelica i tiši motori. Posebno važno jeste što oblik smanjuje otpor vazduha, što bi zajedno sa manjom masom, značilo i znatno manju potrošnju.

Za putnike bi to, tvrde iz "Erbasa", značilo da bi kabina izgledala više kao soba nego kao cev i omogućilo bi izuzetno udoban kabinski raspored.

Putnici bi imali više mesta za noge i šira i komotnija ostrva.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.