Izvor: Blic, 17.Jan.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Erazmus Mundus" vodi studente u svet

Oko 100 studenata i nastavnika Univerziteta u Beogradu moći će u toku ove školske godine da konkurišu za dobijanje stipendija iz evropskog programa „Erazmus Mundus", koji obezbeđuje međunarodnu razmenu studenata i nastavnika.



- Ugovor o pristupu našeg Univerziteta programu „Erazmus Mundus" upravo je potpisan. Planirano je da od 15. jula 2008. do 1. aprila 2009. godine naši studenti i nastavnici provedu neko vreme na evropskim univerzitetima. Međutim, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << program „Erazmus Mundus" podrazumeva dvosmernost, što znači da će isto toliko studenata i nastavnika iz inostranstva doći na naš univerzitet. Protokol uključuje razmenu studenata osnovnih, master i doktorskih studija. Ideja je da se, za sada, ta saradnja raspodeli na više korisnika u kraćem vremenskom periodu, mada program dozvoljava i jednogodišnji studijski boravak - rečeno je juče na sednici Senata Univerziteta u Beogradu.

Fakulteti treba da najkasnije do 1. decembra ove godine dostave spiskove studenata i nastavnika koji će ići u druge centre.

- Naš Univerzitet ima obavezu da kandidatima iz inostranstva, koji ne govore srpski jezik, organizuje nastavu na engleskom jeziku - kaže Neda Bokan, prorektor za nastavu Univerziteta u Beogradu.

Predstavnici Univerziteta u Beogradu danas će razgovarati sa Aleksandrom Lipokovskim, pomoćnikom ministra prosvete za visoko i više obrazovanje, o obezbeđivanju finansijskih sredstva za realizaciju planirane međunarodne saradnje u okviru programa „Erazmus Mundus".

Program „Erazmus Mundus" pokrenut je 2004. godine kao način promovisanja evropskog visokog obrazovanja. U prve tri akademske godine (2004-2006) 2.325 studenata iz 100 zemalja i 323 univerziteta u i izvan Evrope uspešno je učestvovalo u programu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.