Episkop bački Irinej služio u Sabornoj crkvi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Apr.2011, 19:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Episkop bački Irinej služio u Sabornoj crkvi

NOVI SAD, -

Najveći hrišćanski praznik Vaskrs obeležen je danas u svim novosadskim pravoslavnim, rimokatoličkim i reformatorskim crkvama, a vaskršnju liturgiju u Sabornoj crkvi služio je episkop bački Irinej.

Jutrenje je započeto u pet sati u Nikolajevskoj crkvi, nastavljeno u hramu na Telepu, potom u Sabornoj crkvi, a zatim u Almaškoj, Uspenkoj i pravoslavnim crkvama na Klisi i Bistrici.

U Sabornoj, Uspenskoj i Crkvi na Telepu održano je i večernje, a >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << uskršnje bdenje i obred uskrsnuća na mađarskom i, nešto kasnije na hrvatskom jeziku, održano je u Katoličkoj katedrali Ime Marijino.

Arhijerejska liturgija održana je i u Sabornoj crkvi u Sremskim Karlovcima, a uskršnjoj misi posetioci su mogli da prisustvuju i u Reformatorskoj crkvi na Telepu i Slovačko-evangelističkoj crkvi.

Većina pravoslavaca i katolika, koji ovog puta slave uskrsnuće Hristovo istog dana, praznik je po tradiciji provela kod kuće, u krugu porodice, uz svečani ručak.

Udruženje vinogradara i vinara iz Kulpina je ove godine, peti put, organizovalo međunarodnu manifestaciju “Uskrs u Kulpinu”, na kojoj su posetioci mogli da degustiraju vina iz Slovačke, Mađarske, Hrvatske, Čečke i Srbije, kao i da probaju domaći kulen.

Sutra, na vaskršnji ponedeljak, u manastiru Velika Remeta i obližnjem Perkovom salašu, kraj Neradina, održaće se 9. vojvođansko takmičenje u tucanju uskršnjim jajima, 6. takmičenje u oslikavanju uskršnjih jaja i 28. uskršnje planinarenje južnom padinom Fruške gore.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Radost u slavu vaskrsenja!

Izvor: Večernje novosti, 24.Apr.2011

Vernici u zemlji i rasejanju proslavili najveći hrišćanski praznik. Patrijarh srpski Irinej služio svetu liturgiju u Sabornoj crkvi u Beogradu pred stotinama vernika, a pričešćem okončan veliki post

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.