Episkop Irinej služio parastos Obrenovićima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Maj.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Episkop Irinej služio parastos Obrenovićima

BEOGRAD - U kripti crkve Svetog Marka u Beogradu danas je služen parastos kralju Aleksandru i kraljici Dragi Obrenović na 105. godišnjicu njihove tragične pogibije i majskog dinastičkog prevrata u Kraljevini Srbiji.

Parastos je služio episkop australijsko-novozelandski Irinej sa sveštenstvom Markove crkve u prisustvu kneginje Jelisavete Karađorđević i poštovalaca dinastije Obrenović.

U besedi po završenoj molitvi episkop Irinej je istakao da je brutalnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << činom ubistva u noći između 28. i 29 maja 1903. godine ugašena jedna plemenita dinastija a "srpski narod je na sebe preuzeo breme ovog zločina veka pred kojim se zgražala javnost u kraljevini i svetu".

On je podsetio da je na isti dan 1868. u Topčideru ubijen knez MIhajlo Obrenović i da "Srbija nažalost nosi pečat i drugih ubistva znamenitih ljudi, kao što je ubistvo Karđorđa od čije je ruke prethodno stradao njegov otac Jovan".

Govoreći o kraljevskom paru Obrenovića on je rekao da su "oni životom platili svoju evropsku orijentaciju a da će ih Srbija pamtiti kao začetnike modernog obrazovanja i kulture." Kraljica Draga, najtragičnija srpska kraljica, žrtva ove krvave zavere protiv poslednjeg kralja iz dinastije Obrenovića, ostaće zabeležena u istoriji kao veliki srpski mecena.

Okupljala je na dvoru velike srpske pisce i svu intelektualnu elitu i njenom je odlukom Branislav Nušić postao direktor Narodnog pozorišta a Jovan Skerlić otišao na školovanje u Ženevu.

Kraljica Draga bila je inicijator ideje za osnivanje Beogradskog univerziteta.

Tragedija na srpskom dvoru, kada su Srbi u političkom bunilu ubili krunisane glave, obeležila je na najgori način početak 20. veka u srpskoj kraljevini pa su mnogi detalji sklonjeni od javnosti.

Kralj i kraljica čije je ubistvo pripremila organizacija "Crna ruka" a izveli kraljevski oficiri na čelu sa Dragutinom Dimitrijevićem Apisom, sahranjeni su na brzinu u maloj crkvi Svetog Marka na tadašnjem gradskom groblju, koja je stradala u požaru.

Njihova tela prenesena su kasnije u kriptu nove Markove crkve gde i danas počivaju.

Ubisto na dvoru desilo se 29. maja ali po Julijanskom kalendaru tada zvaničnom u Kraljevini Srbiji, pa u Srpskoj pravoslavnoj crkvi najavljuju još jedan pomen trinaest dana kasnije - 10. juna po gregorijanskom kalendaru.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.