Episkop Irinej: U Crkvi ne postoji delikt političkog mišljenja, vladika Maksim nije olako razrešen

Izvor: NoviMagazin.rs, 03.Avg.2019, 10:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Episkop Irinej: U Crkvi ne postoji delikt političkog mišljenja, vladika Maksim nije olako razrešen

Episkop bački Irinej, portparol Srpske pravoslavne crkve, izjavio je da u Crkvi ne postoji "delikt mišljenja", a ponajmanje delikt političkog mišljenja i da razrešenje episkopa zapadnoameričkog Maksima sa Pravoslavnog bogoslovakog fakulteta, u Beogradu, nije odmazda zbog njegovih stavova i kritike vlasti u Beogradu.

"U Crkvi ne postoji 'delikt mišljenja', a ponajmanje delikt političkog mišljenja i odnosa pojedinih episkopa prema bilo kojoj vlasti, ideologiji i društvenom >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << poretku. Granice ličnog slobodnog izjašnjavanja episkopa postoje samo kada su u pitanju istine pravoslavne vere i načela vekovnog crkvenog ustrojstva, odnosno kanonskog poretka", rekao je episkop bački Irinej za sutrašnje izdanje lista Danas.

On je rekao da Sinod, čiji je član, "svakako, nije ni olako, ni rado, ni bez odgovarajućeg obrazloženja razrešio preosvećenog vladiku Maksima i docenta Marka Vilotića prava poučavanja na Bogoslovskom fakultatu", ono je "teološke prirode i najvećim delom ne bi bilo dovoljno shvatljivo javnosti".

Na pitanje da li je odluka o smeni neka vrsta postsaborske "odmazde" prema episkopu Maksimu zbog njegove kritike vlasti u Srbiji i rasprave na Saboru o njegovim stavovima o ukrajinskom pitanju, episkop Irinej je rekao da je "Sabor najviše crkveno telo, a ne partijski kongres, na njemu svaki član Sabora potpuno slobodno iznosi i brani svoje stavove i predloge".

"Odluke se donose ili jednoglasno ili, kada to nije moguće, putem glasanja, pri čemu važi drevno pravilo vaseljenskih sabora da se treba držati 'glasa većine'. Kada se, na jedan ili drugi način, odluka donese, onda je ona odluka Sabora, svetinja i obaveza za sve, bez obzira na to šta su prethodno zastupali tokom rasprave ili prilikom glasanja", rekao je episkop Irinej.

On je rekao da je dosta puta u svojoj episkopskoj službi primenjivao, zastupao i branio odluke za koje nije bio pre njihovog donošenja na Saboru, ali su samim saborskim izglasavanjem postale i za njega "obavezujuće i čak lične".

"Ovo je u stvari iskustvo svakog našeg episkopa, a ne samo moje. Sledi da neslaganje može biti samo u toku Sabora, a nikako po njegovom završetku. Iz toga sledi dalje da je bilo kakva ili bilo čija 'postsaborska odmazda' i teoretski i praktično nemoguća i nezamisliva", rekao je episkop bački Irijen, dodajući da, osim toga, u Crkvi ne postoji "'delikit mišljenja' a ponajmanje političkog mišljenja i odnosa pojedinih episkopa prema bilo kojoj vlasti".

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.