Epidemiolog: Moraćemo da promenimo životne navike

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Apr.2020, 21:04

Epidemiolog: Moraćemo da promenimo životne navike

Kada restriktivne mere budu ukinute i vratimo se svakodnevici, sigurno je samo jedno, da se život kakav smo do sada poznavali neće još dugo vratiti, rekao je prvi hrvatski epidemiolog Krunoslav Capak gostujući na RTL-u.

Moraćemo da se priviknemo na nova pravila ponašanja, kaže epidemiolog, pa čak i kada su u pitanju jednostavne navike kao što je to odlazak na kafu u restoran ili isprobavanje odeće u prodavnicama.

"Sasvim sigurno vam ne bi bilo prijatno da probate >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << neki odevni predmet nakon što ga je oblačio neko za koga ne znate da li je inficiran korona virusom. I to jeste epidemiološki neprihvatljivo. Mi moramo smisliti funkcionisanje na takav način da trgovci prodaju robu, ali da se rizik svede na nulu. To će biti moguće jedino na način da se prodaje isključivo zapakovana roba, imate mogućnost da je kod kuće probate i vratite ako vam ne odgovara ili na neki drugi način zamenite", objasnio je Capak.

Epidemiolog dodaje i da ne treba da zamišljamo da će u ugostiteljskim objektima oko stolova biti tone pleksiglasa koje će nas štiti jedne od drugih.

"Ako vam na određenu udaljenost od metar ili više od jednog metra priđe ugostitelj i s vama ne komunicira duže od nekoliko sekundi, dok vam ne preda to što ste naručili, to se ne smatra bliskim kontaktom, i tako se koronavirus ne prenosi”, tvrdi Capak i dodaje da više treba da razmišljamo o tome kako da ubuduće naučimo da živimo, funkcionišemo, radimo, a da se naviknemo da održavamo socijalnu distancu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

HRVATSKI EPIDEMIOLOG PREDVIĐA: Život kakav smo dosad poznavali neće se još dugo vratiti, počevši od kafića i butika

Izvor: Kurir, 23.Apr.2020

"Kada restriktivne mere budu ukinute i vratimo se svakodnevici, sigurno je samo jedno, da se život kakav smo do sada poznavali neće još dugo vratiti", rekao je prvi hrvatski epidemiolog Krunoslav Capak.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.