Epidemija žutice u  okolini Prokuplja

Izvor: Blic, 04.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Epidemija žutice u okolini Prokuplja

PROKUPLJE - Na području Žitnog Potoka kod Prokuplja pre dva dana proglašena je epidemija zarazne žutice. Od hepatitisa tipa A koji se prenosi isključivo kontaktom obolelo je petoro dece, od čega su dvoje predškolskog uzrasta. Oboleli su otpušteni iz prokupačke bolnice, ali opasnost od zaraze pre svega među decom u ovom selu i dalje je otvorena, pošto u romskom naselju Vašarište nekoliko stotina stanovnika živi bez tekuće vode i kanalizacije.

Na zaraznom odeljenju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prokupačke bolnice trenutno se od zarazne žutice leči još četvoro pacijenata. Troje obolelih je iz porodice koja živi na selu u kome kao i većini drugih nije rešeno pitanje kanalizacije.

- U avgustu je u jednom danu žutica otkrivena kod troje dece u romskom naselju. Od tada je Epidemiološka služba stalno na terenu. Dezinfikovane su prostorije za stanovanje, dvorišta, poljski klozeti. Iste mere su primenjene i u seoskoj školi. Ne možemo sa sigurnošću da tvrdimo da novih slučajeva neće biti, pogotovu što je najugroženija populacija najmlađih - kaže dr Aleksandar Cvetanović, epidemiolog Doma zdravlja u Prokuplju.

Dr Cvetanović naglašava da je pojava žutice u prokupačkoj opštini konstantna, budući da je reč o bolesti koja se javlja u sredinama bez rešenih osnovnih komunalnih uslova.

- Zarazna žutica je bolest prljavih ruku. Nerešeni komunalni problemi i loše higijenske navike glavni su uzrok obolevanja - kaže dr Cvetanović dodajući da epidemiolozi na suzbijanje zaraze mogu da utiču isključivo preventivno.

U prošlogodišnjoj epidemiji od žutice je obolelo 75 osoba. Bolest se pojavila u porodicama lošeg materijalnog stanja, takođe bez osnovnih higijenskih uslova za život. Najviše obolelih bilo je među školskom decom.

Glavne uzroke pojave ove bolesti treba da rešava lokalna zajednica. Međutim, za kompletnu sanaciju i uređenje postojeće kanalizacione mreže i izgradnju novih vodovoda i kanalizacije na području čitave opštine u budžetu nema para.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.