Eparhija raško-prizrenska oglasila se povodom sramnih tvrdnji britanske poslanice

Izvor: B92, 04.Jul.2023, 23:08

Eparhija raško-prizrenska oglasila se povodom sramnih tvrdnji britanske poslanice

Eparhija raško-prizrenska oglasila se saopštenjem nakon sramnih tvrdnji britanske poslanice Ališe Kerns.

Britanska poslanica je ona optužila Srpsku pravoslavnu crkvu da učestvuje u švercovanju oružja iz Srbije na tzv. Kosovo. Saopštenje eparhije Raško-prizrenske prenosimo u celosti:

"Eparhija raško-prizrenska primila je sa dubokom zabrinutošću u više medija danas objavljenu izjavu britanske poslanice Ališe Kerns, koja je u toku svojeg izlaganja u parlamentu, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << direktno optužila Srpsku pravoslavnu crkvu navodeći:

„…U vladi su svesni, jer su se fusilijeri tek vratili sa službe u KFOR-u, da se oružije švercuje preko granice iz Srbije u pravoslavne crkve kolima hitne pomoći. Kad naše trupe to saznaju i pokušaju da dobiju dozvolu da reaguju, dozvole traju predugo. Kada se dobije dozvole, kakvo iznaneđenje, vozilo hitne pomoći se pojavilo pred crkvom i opet iznelo sve oružje.“

Budući da je reč o veoma opasnoj optužbi koja kriminalizuje Srpsku Pravoslavnu Crkvu i koja se već koristi od strane nekih kosovskih medija sa ciljem širenja verske i etničke mržnje, što direktno ugrožava naše sveštenstvo, monaštvo i verske objekte, Eparhija raško-prizrenska iznosi sledeće stavove:

– Eparhija raško-prizrenska Srpske pravoslavne crkve je svojim delovanjem i izjavama u poslednjih trideset godina, pre i posle oružanog konflikta na Kosovu i Metohiji, veoma jasno bila i ostala protiv bilo kakvog nasilja, jer je ono suprotno osnovnim evanđelskim principima i misiji Crkve. Zato i ovim povodom želi da postupi sa punom ozbiljnošću i odgovornošću. – Insistiramo da se optužbe gđe Kerns hitno provere i zato tražimo ovim saopštenjem javno od misije KFOR-a pri kojoj je bila pomenuta britanska jedinica (Royal fusiliers) da javnosti saopšte da li mogu da potvrde navode britanske poslanice, jer je nemoguće da britanski vojnici KFOR-a imaju ove informacije, a ne saopšte ih svojim nadređenim strukturama u komandi KFOR-a. Ukoliko bi se ove tvrdnje pokazale kao istinite, crkvena lica za koja se dokaže da su eventualno umešana u zloupotrebu objekata SPC i crkvene službe za navodno prenošenje ili skladištenje oružja, snosiće najstrožije crkvene kazne i neće moći da nastave svoju javnu službu. Međutim, u slučaju da KFOR ne može da potvrdi istinitost ovih tvrdnji Eparhija raško-prizrenska tražiće preko britanske ambasade u Prištini izvinjenje pomenute poslanice zbog zapaljive i netačne izjave koja ima ozbiljne posledice.

– Eparhija raško-prizrenska ne želi na bilo koji način da ove tvrdnje gđe. Ališe Kerns o SPC na Kosovu i Metohiji ostanu na nivou kleveta i postanu sredstvo za nametanje kolektivne krivice našoj Crkvi, i zato one što pre moraju biti ispitane i odgovorni za eventualna krivična dela ili širenje lažnih informacija javno imenovani, a javnost o svemu bude obaveštena, jer pomenute optužbe u protovnom predstavljaju akt širenja verske netrpeljivosti, i predstavljaju direktan poziv za nasilje protiv naše Crkve koja je godinama izložena fizičkim napadima, raznim klevetama i drugim oblicima diskriminacije na Kosovu i Metohiji", navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.