Enzim koji smanjuje ćelavost

Izvor: Blic, 21.Maj.2010, 11:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Enzim koji smanjuje ćelavost

Telomeraza je enzim čija je osnovna funkcija da se bori protiv starenja, kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa. Međutim, on može biti i rešenje za ćelavost. Prema rečima dobitnice Nobelove nagrade koja je otkrila ovaj enzim, on pospešuje rast kose, ali kose koja je seda.

Elizabet H. Blekbern je 2009. godine dobila najveće priznanje za medicinu, za otkriće enzima po imenu telomeraza. Pored toga što služi u borbi protiv starenja, kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << on utiče i na rast kose. Jedini problem je što dlaka porasla usled delovanja ovog enzima nema svoju prirodnu boju, već postaje bela.

Nedavni eksperimenti na miševima sa produžavanjem telomera pokazali su da ovaj enzim pospešuje rast dlake, ali treba reći da je osnovna funkcija telomeraze da očuva dužinu telomera, sekvenci DNK koje obavijaju i štite krajeve hromozoma, tokom čitavog života ćelije. Na taj način, kao neka vrsta biološkog sata, ovaj enzim određuje ritam replikacije, starenja i umiranja ćelije. I ne samo to. U 90 odsto slučajeva tumora telomeraza je prisutna u većoj količini od normalne, zbog čega ćelije raka praktično postaju besmrtne, i počinju beskonačno da se razmnožavaju, što dovodi do metastaze. Zbog toga će ovaj enzim, pored toga što predstavlja ključ u mehanizmima koji produžavaju život, moći da igra i značajnu ulogu u lekovima protiv raka. Međutim, tokom eksperimata primećeno je da enzim utiče i na rast dlake, što predstavlja dobru vest, i pored toga što je dlaka bela. Neki će se zadovoljiti i ovim.





Republika/I.Bajrić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.