Engleska i SAD u osmini finala

Izvor: Politika, 23.Jun.2010, 19:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Engleska i SAD u osmini finala

PORT ELIZABET – Reprezentacije Engleske i Sjedinjenih Američkih Država plasirale su se u osminu finala Svetskog kupa u Južnoj Africi.

U utakmicama poslednjeg, trećeg kola C grupe Engleska je u Port Elizabetu golom Džermejna Defoa u 23. minutu pobedila Sloveniju rezultatom 1:0, a istim rezultatom Sjedinjene Američke Države su u Pretoriji savladale Alžir golom Lendona Donovana u drugom minutu nadoknade vremena.

SAD će u osmini finala igrati protiv drugoplasiranog tima >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << iz D grupe, dok će se Engleska sastati sa pobednikom te grupe.

-------------------------------------------------

Port Elizabet, 23. juna – Englezi su pobedili Sloveniju s 1:0 (1:0) i sa srca im je pao ne kamen, nego ceo Gibraltar! Iako su tokom ogromnog dela utakmice imali igru u svojim rukama, pa i odlične šanse, u finišu su se njihovi navijači sigurno preznojavali.

Slovenci su kraj utakmice dočekali sa tri napadača i u poslednjih petnaestak minuta su čak i ozbiljno zapretili slavnom rivalu. Ipak, engleska mreža je ostala netaknuta, slovenačka se jednom zatresla i to je moglo da bude dovoljno i jednima i drugima da odu dalje. Ali, dok su u Port Elizabetu igrači uzimali vazduh posle naporne utakmice, u Pretoriji su Amerikanci dali gol i zapržili Slovencima čorbu.

Slovenija je izgubila, jer je njen golman Samir Handanović primio gol kroz uši. U 22. minutu, posle Milnerovog centaršuta s desne strane, ostao je kao ukopan na gol-liniji, pa je Defo zakačio loptu ispred svog čuvara. Ona je išla pravo u golmana, ali se on nije snašao, zakačio ju je nadlakticom i preko samog sebe poslao u mrežu.

Međutim, zahvaljujući upravo njemu Slovenija je izbegla ubedljiviji poraz. U nekoliko mahova je pravo čudo šta je sve odbranio. Englezi su svim silama nagrnuli da dotuku protivnika i prebrinu, pa su se nizala uzbuđenja pred slovenačkim golom.

U 26. minutu je Milner ponovo ubacio loptu pred gol, Handanović ovog puta nije ostao kao skamenjen na golu, nego je istrčao i krajnjim naporom odbio loptu, ali je ona došla do Lamparda, koji je bio neprecizan.

U 30. minutu još veća drama. Handanović je fantastično odbranio Defoov udarac, ali je lopta došla do Runija, koji je odlično uposlio Džerarda, koji je mogao da se namesti kako da puca što je i učinio. Plasirao je loptu u levi donji ugao, ali se Handanović bacio na pravu stranu. Lopta je, istina, ponovo prešla preko njega, ali je on bio dovoljno pribran da je uhvati pre gol-linije.

Golman je spasao Slovence i u drugom poluvremenu. U 57. je Teri, iskosa s leve strane, s pet metara pucao glavom u bliži ugao, ali je Handanović stigao i to da odbrani. Dva minuta kasnije Runi je bio sam pred slovenačkim golmanom i – stativa. Pri tom je Handanović dodirnuo loptu taman toliko koliko je bilo dovoljno da ne uđe u gol.

U finišu su Slovenci sve karte bacili na napad. U 87. su stvorili paniku u engleskom kaznenom prostoru, tri puta su šutirali iz dobrih pozicija, ali dva puta se lopta odbila od Engleza, a treći put je otišla pored gola.

Stadion: Nelson Mandela bej. Gledalaca: 36.893. Sudija: Štark (Nemačka). 1:0 Defo (22). Žuti kartoni: Džonson (Engleska), Jokić, Birsa i Dedić (Slovenija).

ENGLESKA: Džejms – Džonson, Apson, Teri, E. Kol – Džerard, Lampard, Beri, Milner – Runi (od 71. DŽ. Kol), Defo (od 84. Heski). Selektor: Kapelo (Italija).

SLOVENIJA: S. Handanović – Brečko, Šuler, Cesar, Jokić – Koren, Kirm (od 78. Matavž), Radosavljević, Ljubijankić (od 62. Dedić), Birsa, Novaković. Selektor: Kek.

---------------------------------------------------

Pretorija – U Pretoriji su oba tima imala svoju računicu kako da uđu u osminu finala Svetskog prvenstva. Ostvarila se američka, jer su pobedili Alžirce s 1:0 (0:0).

U 88. minutu Altidor je poveo kontranapad, uposlio Dempsija, koji je tukao, ali je alžirski golman odbranio. Međutim, niko od njegovih igrača nije obratio pažnju na Donovana, koji je posla loptu u mrežu i odveo SAD među 16 najboljih reprezentacija na svetu.

A moglo je da bude sasvim drugačije, jer Amerikanci su dali gol iz protivnapada pošto ih je spasao njihov golman. Saifi je pucao glavom, Hauard je odbranio i tako je počeo pobedonosni američki kontranapad.

Trudili se tokom cele utakmice igrači oba tima da steknu prednost, jer bi to bio veliki zalog. Smenjivali su se napadi na obe strane, bilo je prilika, ali kao da je neko režirao holivudski film – rasplet je ostavljen za kraj. Razume se, s hepiendom iz američkog ugla.

Da Donovan nije postigao gol Amerikanci bi pakovali kofere, a Slovenci bi u osminu finala. Takav epilog ne bi bio nepravedan, ali, mora se priznati, da je ovakav ishod možda čak i pravedniji. Amerikanci su igrali ofanzivnije na ovom turniru, a ne treba zaboraviti da im je protiv Slovenije neopravdano poništen pobedonosni pogodak.

Alžirci su grubom greškom golmana izgubili od Slovenaca, junački su izdržali protiv Engleza, a nesrećno izgubili od Amerikanaca. Sve je to utešno, ali – na tri utakmice nisu dali ni jedan jedini gol.

Stadion: Loftus Versfeld. Gledalaca: 35.827. Sudija: De Blekere (). 1:0 Donovan (88). Žuti kartoni: Altidor (SAD), Lasen i Jebda (Alžir). Crveni karton: Jahija (Alžir) u 89.

SAD: Hauard – Bokanegra, Bornstajn (od 79. Bizli), De Merit, Čerundolo – M. Bredli, Dempsej, Edu (od 64. Badl), Donovan – Gomez (od 46. Fajlhaber), Altidor. Selektor: B. Bredli.

ALŽIR: M`Boli – Bugera, Jahija, Hališe, Belhadž – Lasen, Zijani (od 68. Gedijura), Jebda, Kadir – Džebur (od 66. Gezal), Matmur (od 84. Saifi). Selektor: Sadan.

Tabela C grupe

SAD

3

1

2

0

4:3

5

Engleska

3

1

2

0

2:1

5

Slovenija

3

1

1

1

3:3

4

Alžir

3

0

1

2

0:2

1

objavljeno: 23/06/2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.