Energija vetra kreće sa Devojačkog bunara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Sep.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Energija vetra kreće sa Devojačkog bunara

ALIBUNAR - Danas će u 11 sati u Opštini Alibunar, pokrajinski sekretar za energetiku i mineralne sirovine Radoslav Striković, predsednik opštine Alibunar Milan Ćuruvija i direktor firme „Vind pauer" Rajko Bojčić potpisati Protokol o bitnim elementima saradnje između učesnika u realizaciji projekta ″Vetropark Alibunar„ i nakon toga pustiti u rad uređaje za merenje brzine vetra na stubu visokom 50 metara, u Alibunaru, na lokaciji Devojački bunar.

Strategija razvoja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << energetike Republike Srbije do 2015. god. koja je usvojena 2005. godine, jasno pokazuje pravce razvoja energetike u Srbiji u narednom periodu. Programom ostvarivanja strategije razvoja energetike Republike Srbije, u delu za AP Vojvodinu za period od 2007-2012. godine, su definisani prioriteti razvoja energetike, a jedan od najvažnijih je korišćenje obnovljivih izvora energije.

AP Vojvodina je veliki potencijal u oblasti obnovljivih izvora što pokazuje i interes domaćih i stranih investitora koji su spremni da ulažu sredstva u izgradnju postrojenja za obnovljive izvore energije.

Kako je ova problematika i ova tema kompleksna i ima veliki značaj za privredni razvoj AP Vojvodine, Izvršno veće AP Vojvodine i Pokrajinski sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine nastoji da bude stožer, pokretač i tvorac svih akcija vezanih za korišćenje obnovljivih izvora energije.

Osnovan Savet za korišćenje energije vetra

Pokrajinski sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine nastoji da doprinese racionalizaciji iskorišćavanja energetskih izvora, stimulaciji supstitucije konvencionalnih izvora obnovljivim izvorima energije i povećanju energetske efikasnosti. Od svih obnovljivih izvora energije do sada se pokazalo da je energija vetra najinteresantnija za ulagače.

U decembru 2006. godine Izvršno veće AP Vojvodine osnovalo je Savet za korišćenje energije vetra na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Potpisani protokoli sa Belom Crkvom, Pančevom i Kanjižom

Savet koordinira, objedinjuje i povezuje sve aktivnosti lokalnih samouprava (koje su preduzele određene mere na polju korišćenja energije vetra), stručne javnosti, potencijalnih investitora iz zemlje i inostranstva, pronalazača, distributera električne energije i svih ostalih zainteresovanih subjekata na polju korišćenja energije vetra.

Do sada su protokoli o saradnji potpisani između Pokrajinskog sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine, investitora i Opština Bela Crkva, Pančevo i Kanjiža.

Potpisivanjem Protokola sa Opštinom Alibunar definišu se obaveze i zadaci svakog od subjekata u periodu dok traje merenje brzine vetra, kao i posle toga ako se investitor na osnovu dobijenih rezultata odluči da gradi vetropark na toj lokaciji.

U narednom periodu, pored Opštine Alibunar protokoli o saradnji biće potpisani sa Opštinama Vršac, Kovin, Inđija, Šid i Irig.

Na osnovu zainteresovanosti potencijalnih investitora procenjuje se da bi se na teritoriji AP Vojvodine, bez većih problema mogli izgraditi vetroparkovi ukupne snage oko 600 MW. S obzirom na izgrađenost infrastrukture, prenosnu i distributivnu mrežu, procena je da je u Vojvodini za izgradnju vetrogeneratora snage od 1 MW potrebno uložiti oko 900 000 evra.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.