Izvor: Danas, 13.Apr.2015, 10:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Energetsko drvo za novu oazu

Šabac - Na bivšoj šabačko deponiji Dudara na jednom hektaru zasađeno je 11.000 sadnica visokoenergetske biljke miskantus. Time je započeta rekultivizacija ove deponije koja zauzima tridesetak hektara na svega nekoliko stotina metara od centra grada i gde je decenijama odlagano razno smeće i otpad.

 Međutim, problem je što to odlaganje smeća nije obavljeno po potrebnim standardima, pa tako nije postavljena folija koja bi sprečavala uticaj podzemnih voda i obližnje reke >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << Save. Ova biljka poreklom je iz jugoistočne Azije a u Evropi i SAD gaji se kao energetski usev. Inače, Šabac je u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj započeo zajednički projekat izgradnje toplane na biomasu. To bi umnogome smanjilo troškove grejanja na gas, a s druge strane, grad bi dobio velike zelene površine u čemu oskudeva. Pored toga, koren ove biljke stabilizuje zemlju koja je u veoma lošem stanju, sprečava da štetne materije koje su nataložene dospeju u Savu. Plan je da čitava Dudara, koja je nekada zaista bila zelena oaza, postane park.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.