Izvor: Nezavisne Novine, 02.Apr.2017, 21:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Energetski efikasno nekoliko osnovnih škola u Banjaluci

BANJALUKA - Na području grada Banjaluka obnovljeno je nekoliko zgrada osnovnih škola i postalo energetski efikasno, čime štede energiju i smanjuju troškove.

Jedna od najstarijih osnovnih škola na teritoriji grada OŠ "Aleksa Šantić" u naselju Rosulje putem Projekta energetske efikasnosti, koji se  realizuje sredstvima kredita Svjetske banke, putem Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, poslije 62 godine, prošle godine dobila je novo >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << ruho i ostvarila uštedu energije i do 40 odsto.

"Objekat škole bio je star 62 godine i za to vrijeme vanjska stolarija nikada nije bila mijenjana. Zbog toga je prostorije bilo teško zagrijati, a đacima je zimi bilo hladno. Objekat škole, pored nove vanjske stolarije, dobio je i novu toplotnu fasadu, krov i oluke", kaže Svjetlana Radusin, direktor te škole.

OŠ "Dositej Obradović" u Obilićevu energetski je efikasna od prije dvije godine.

"Škola je dobila novu stolariju, te toplotnu fasadu i time postala energetski efikasna, a potrošnja uglja zimi je znatno smanjena", istakao je Dragan Kovačević, direktor škole.

OŠ "Borisav Stanković" u Lazarevu zahvaljujući vlastitim sredstvima i projektom UNDP-a takođe je prije dvije godine postala energetski efikasna.

"Obnovili smo školu i potpuno smo energetski efikasni. Zimi u učionicama temperatura bude i do 22 stepena", kaže Rade Krecelj, direktor škole.

Dušan Mišljenović, direktor Aktiva direktora osnovnih škola regije Banjaluka, rekao je da mnoge zgrade osnovnih škola još čekaju na obnovu.

Ministarstvo prosvjete i kulture RS u narednom periodu očekuje rezultate saradnje sa UNDP-om i početak realizacije novog projekta - "Povećanje energetske efikasnosti u javnom sektoru".

U okviru tog projekta biće obnovljen i saniran značajan broj objekata obrazovnih ustanova u RS.

Sve škole i predškolske ustanove imale su priliku da, na poziv UNDP-a, iskažu svoje potrebe za sanacionim radovima i očekuje se da će, u skladu sa prioritetima, one najvećim dijelom biti i zadovoljene.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.