Endevor stigao na kosmičku stanicu

Izvor: RTS, 10.Feb.2010, 12:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Endevor" stigao na kosmičku stanicu

Rano jutros na Međunarodnu kosmičku stanicu koja se nalazi u orbiti Zemlje stigao Američki šatl "Endevor". Šatl je lansiran u ponedeljak iz Astronomskog centra Kenedi na Floridi.

Američki šatl "Endevor", sa šest astronauta, stigao je rano jutros na Međunarodnu kosmičku stanicu koja se nalazi u orbiti Zemlje, saopštila je NASA.

"Endevor" je lansiran u ponedeljak iz Astronomskog centra Kenedi na Floridi, a na stanicu, udaljenu 346 kilometara od Zemlje, stigao >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je u sredu oko sedam ujutro, po srednjoevropskom vremenu, preneo je Rojters.

Šatl je dopremio dva modula: konektor i kubastu kupolu sa sedam prozora, koja pruža posadi panoramski pogled iz stanice.

Oba modula biće postavljena tokom devetodnevnog boravka posade na stanici.

Međunarodna kosmička stanica je zajednički projekat svemirskih agencija SAD, Rusije, Japana, Kanade, Brazila i EU.

Izgradnja stanice započeta je 20. novembra 1998. godine, a 2011. godine bi trebalo da bude potpuno završena. Planirano je da bude operativna najmanje do 2016. godine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.