Emotikon ❤ je reč godine

Izvor: Radio 021, 03.Jan.2015, 19:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Emotikon ❤ je reč godine

Po prvi put najkorišćenija reč, zapravo nije reč - već grafički simbol.

Emotikon u obliku srca pobedio je u godišnjoj anketi Global Language Monitora kao reč koja se više od milijardu puta koristila širom sveta.

Haštag (hashtag) i krvavi mesec (Blood Moon), efekat koji nastaje kao posledica pomračenja meseca, bili su među najčešće koršćenim rečima u 2014. godini posebno na blogovima, Tviteru, Fejsbuku kao i u 250.000 štampanih i onlajn medija. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 <<

"Engleski jezik prolazi kroz transformaciju, kao što nikada nije u svojoj istoriji dugoj 1400 godina, u svom sistemu pisanja, alfabeta, nastaju novi pisani znakovi i to neverovatnom brzinom", rekao je predsednik i vodeći analitičar reči Pol Džejdžej Pejek, misleći na ideograme i piktograme, emotikone i znakove.

Ovaj grafički trend nastao je u Japanu devedesetih godina i proširio se internetom kroz razne programe, a svoj vrhunac je doživeo pojavom pametnih telefona. Tri reči a devet slova sada se mogu izraziti samo jednim simbolom - ❤.

Ovo istraživanje, proučavalo je, ne samo reči već i fraze, imena s ciljem da napiše istoriju nakorišćenijih reči u engleskom jeziku.

Ebola je reč koja je mnogo puta upotrebljena u 2014. godini ali i Papa Franja, MH 370, ledeni izazov...

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.