Emirati, povrće u pustinji

Izvor: RTS, 22.Feb.2013, 21:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Emirati, povrće u pustinji

Kada nastanete u pustinji, opstajete jedino zahvaljujući stalnim inovacijama. Zbog visokih temperatura tokom leta u Emiratima se povrće gaji u plastenicima. Vode nema, pa je zato "vredna kao zlato". Kompanija iz Emirata "Al Dahra" planira investicije u poljoprivredu Srbije, koja je kako kažu, bogata prirodnim resursima.

Zahvaljujući nafti, Ujedinjeni Arapski Emirati su među 30 najbogatijih država u svetu. RTS je istraživao kakvu poljoprivredu ima zemlja čija kompanija "Al >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Dahra" planira ulaganje od 300 miliona evra u srpsku poljoprivredu.

Grad Alreji je oaza, 160 kilometara južno od Abu Dabija, a podno najviše planine u Emiratima.

Međutim, i tu, kao i drugim mestima, svaka biljka ponaosob se navodnjava. Leti, temperature su preko 50 stepeni i povrće može da se gaji samo u plastenicima, odnosno zelenim kućama.

Menadžer plastenika "Al Dahra" u Alreji Mahmud Leit se žali da vode nema, pa je zato, kaže, vrednija od zlata.

"Ovde u 185 plastenika, navodnjavamo povrće tako što se voda propušta kroz zemlju, jedan deo se skuplja u kolektor kako bi se opet ta ista voda iskoristila", objašnjava Leit.

U Emiratima se odavno radi na strategiji koja će omogućiti dovoljne količine hrane u svakom trenutku. Za to je, kako kažu, odgovorna kompanija "Al Dahra".

Potpredsednik kompanije "Al Dahra" Kadim Aldarei kaže da su srećni, jer imaju lidere koji znaju gde žele da budu kroz dve decenije.

"Imamo znanje i praksu koje hoćemo da podelimo, jer se često postavlja pitanje nestašice hrane kako se populacija na svetu povećava, a površina obradive zemlje ostaje ista ili se čak smanjuje", kaže Aldarei.

Time dolazimo i do pitanja: Zašto bi neko ko ima milijarde dolara profita, izabrao da investira u srpsku poljoprivredu? Sem očigledno bliskih odnosa na zvaničnom nivou, presudila je lokacija i naravno, priroda.

"Srbija je bogata prirodnim resursima - vodom i zemljom. Naš tehnički tim, koji je posetio Srbiju prošlog meseca, već ima ideje kako da poboljša kvalitet zemlje. Želimo partnerstvo sa srpskim poljoprivrednicima, jer samo na taj nacin može da se unapredi poljoprivreda", objašnjava Kadim Aldarei.

Emiraćani itekako su svesni da su njihovi prirodni resursi ograničeni, pre svih nafta, i zato u svemu donose dugoročne strategije.

Emirati su jedno od onih mesta gde najbolje možete da se uverite koliko su važni voda i zemlja. Ova država se svakodnevno unapređuje, jer kada nastanete na pustinji da to jedini način za opstanak.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Al Dahra: Srpski lideri znaju gde žele da budu za 20 godina

Izvor: Vesti-online.com, 23.Feb.2013, 17:41

Emirati su jedno od onih mesta gde najbolje možete da se uverite koliko su važni voda i zemlja. Zbog visokih temperatura tokom leta kod njih se povrće gaji u plastenicima. Vode nema, pa je zato "vredna kao zlato" Kompanija iz Emirata "Al Dahra" planira investicije u poljoprivredu Srbije, koja je kako...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.