Izvor: Blic, 17.Feb.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Embrion od tri roditelja

Britanski naučnici sa Univerziteta Njukasl napravili su u laboratoriji 10 ljudskih embriona koji nose gene tri roditelja, dve majke i jednog oca. Korišćenje ove tehnike prvi je korak u procesu koji bi trebalo da omogući naučnicima da usavrše tehniku koja će sprečiti da majka na potomstvo prenese opasne genetske poremećaje, tzv. mitohondrijske bolesti. Posle šest dana istraživanja naučnici su uništili embrione.

Embrione su naučnici stvorili veštačkom oplodnjom tako >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << što su koristili jajnu ćeliju jedne žene, spermu muškarca i mitohondrije druge žene. Oni su izvršili transplantaciju zdravog jezgra iz oplođene jajne ćelije sa oštećenim mitohodrijima u neoplođenu jajnu ćeliju donatorke (kojoj je izvađeno jezgro) koja ima zdrave mitohondrije. Cilj je bio da se unapredi ova tehnika transplantacije zahvaljujući kojoj bi u skorijoj budućnosti mogle da se iskorene tzv. mitohondrijske bolesti - skup teških i neizlečivih oboljenja koja se prenose sa majke na dete.

Naime, iako se veći deo genetskog materijala nalazi u jezgru ćelije, njih 37 nalazi se u mitohodrijima, ćelijskim organelama koje služe kao izvor energije. Ovom tehnikom moglo bi da se omogući ženama s genetskim poremećajem, koji se ogleda u nepravilnoj građi mitohondrija, da imaju zdravu decu.

Mutacije na mitohondrijskim genima dovode se u vezu s nastankom pedesetak bolesti, među kojima su ciroza jetre, slepilo, dijabetes, gluvoća. Te bolesti u proseku pogađaju jednu od 6.500 osoba na svetu.

Da bi kreirali embrione koji nose gene dve žene i jednog muškarca, naučnici su morali da dobiju posebnu dozvolu britanskog Odbora za humanu oplodnju i embriologiju. Naučnici se nadaju da bi u naredne tri godine Parlament mogao da odobri kontroverzni predlog zakona kojim bi se regulisao medicinski postupak stvaranja embriona s genima tri roditelja.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.