Elvedinu Neziroviću nagrada Stevan Sremac

Izvor: Megafon.co, 29.Okt.2020, 13:07

Elvedinu Neziroviću nagrada Stevan Sremac

Na završnoj sednici žirija za dodelu Nagrade Stevan Sremac održanoj u Nišu 27. oktobra 2020. godine, žiri u sastavu: Dr Jasmina Ahmetagić, Vule Žurić  i Dr Dejan Milutinović doneo je odluku da Nagradu Stevan Sremac za najbolјu proznu knjigu u 2019. godini dodeli Elvedinu Neziroviću za roman „Ništa lakše od umiranja“ u izdanju Lagune iz Beograda.
Za nagradu Stevan Sremac za 2020. godinu prispelo je 46 proznih knjiga. Žiri je u uži izbor uvrstio šest knjiga (po azbučnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Megafon.co << redu):
– Jovica Aćin PILOT TRAMVAJA (Laguna);
– Miloš Latinović ETAPE NOĆI (Vulkan izdavaštvo);
– Miodrag Majić DECA ZLA (Vulkan izdavaštvo);
– Jadranka Milenković SOBA 427 (Arete);
– Elvedin Nezirović NIŠTA LAKŠE OD UMIRANјA (Laguna);
– Siniša Soćanin UBISVET (Laguna).
Foto – NKC

“Žiri je većinom glasova odlučio da nagradu dodeli Elvedinu Neziroviću za roman „Ništa lakše od umiranja“. „Ništa lakše od umiranja“ je roman koji tematizuje poslednji rat iz pomalo iskošene persektive, preispitujući korene i manifestacije zla, te raspone mogućeg i nužnog odgovora pojedinca i kolektiva. Motivaciono dobro zasnovan, jezički precizan, roman drži pažnju i otvara pitanja koja ne gube aktuelnost.”
Nagradu Stevan Sremac dodelјuje grad Niš uz finansijsku pomoć Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Program nagrade realizuje Niški kulturni centar, a čine je plaketa i novčani iznos.
Nagrada će Elvedinu Neziroviću biti uručena tokom trajanja manifestacije Dani Stevana Sremca koja se održava u Nišu svakog novembra.
O Elvedinu Neziroviću Foto – NKC

Elvedin Nezirović (Mostar, 12. novembar 1976.) bosanskohercegovački je književnik i novinar. Član je Društva pisaca BiH i PEN centra BiH.
Rodio se u Mostaru, ali je zbog prerane očeve smrti, prvih sedam godina života proveo kod majčinih roditelja, u selu Crnići, nedaleko od Stoca. Školovao se u rodnom gradu, gdje je završio Pedagošku akademiju, odsek za Bosanski jezik i književnost, te Fakultet humanističkih nauka na odseku za Engleski jezik i književnost.
Dobitnik je nekoliko književnih nagrada i priznanja, te nagrade „Mimar mira“ za ukupan doprinos izgradnji mira, suživota i međunacionalnog povjerenja u postratnom periodu (2017.)
Roman „Ništa lakše od umiranja“ našao se u užem izboru za NIN-ovu nagradu, a bio je nominovan i za nagradu Evropske unije za književnost. Živi i radi u Mostaru.
Dela:
– Bezdan, poezija (Društvo pisaca BiH, podružnica HNK, Mostar, 2002.);
– Zvijer iz hotelske sobe, poezija (Liber, Beograd, 2009.);
– Toliko o tome, priče (Dobra knjiga, Sarajevo, 2013.);
– Boja zemlje, roman (Laguna, Begorad, 2016.);
– Propovijedanje bluesa, poezija (Vrijeme, Zenica, 2018.);
– Deblokada grada, tekstovi, eseji, kolumne (Centar za kritičko mišljenje, Mostar, 2018.);
– Ništa lakše od umiranja, roman (Laguna, Beograd, 2020.).

Nastavak na Megafon.co...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Megafon.co. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Megafon.co. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.