Izvor: B92, 02.Jul.2009, 11:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Elezović: Statut pred raspletom

Beograd -- Predsednik Pokrajinskog odbora DS-a Dušan Elezović smatra da Skupština Srbije teško, bez valjanog razloga, može odbiti Statut Vojvodine i Zakon o nadležnostima.

Činjenica je i da opozicija dizanjem prašine oko Statuta pokušava da ponovo pridobije birače koji su im okrenuli leđa na prošlim izborima, ocenio je on i naveo da su u pitanju dokumenti za koje predsednik države i DS-a, predsednik Vlade Srbije i predsednik Izvršnog veća garantuju da ne sadrže >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << antiustavne elemente.

Elezović je za "Večernje novosti" rekao da mu nije jasno zašto Socijalistička partija Srbije poručuje da neće glasati za "državu u državi" kad su oni za Statut glasali u Skupštini Vojvodine.

"Kako bi Zakon o nadležnostima mogao da izmakne kontroli kada njihov resorni ministar Žarko Obradović sedi u tročlanoj komisiji za oblikovanje Zakona o nadležnostima? Zaista mi je to nelogično”, rekao je on.

Elezović je demantovao da odnosi beogradskog i vojvođanskog DS-a nisu najbolji.

"Komunikacija sa vrhom DS-a, uključujući i predsednika Tadića, je odlična, baš kao i sa resornim ministrima u Vladi Srbije”, kaže on.

Upitan kako tumači sve glasnije najave Ištvana Pastora, lidera SVM-a, o preispitivanju podrške vlasti, on je rekao da ne veruje da može doći do ozbiljnijeg narušavanja odnosa između DS-a i SVM-a.

"Mi smo s njima u pojedinim opštinama Vojvodine u koaliciji već 13 godina. Povremeno bude nesporazuma, ali uvek ih prevaziđemo”, rekao je Elezović.

Elezović je naveo da zahtev Mađarske koalicije da se u Subotici uvede civilna multietnička straža nema utemeljenje u realnosti, to je pokušaj da se izdramatizuje nešto, po svaku cenu.

Činjenica je da neke nacionalne stranke čine sve kako bi tzv. nacionalnom kartom i pokušajem proizvođenja straha kod svojih sunarodnika pokušale da vrate birače koji su na prošlim izborima umesto za nacionalnu opciju, glasale za DS i našu proevropsku opciju, konstatovao je on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.