Eleminisan jedan od lidera Al-Šababa

Izvor: B92, 23.Dec.2023, 14:17

Eleminisan jedan od lidera Al-Šababa

Maalim Ajman, jedan od vođa organizacije Al-Šabab, koja deluje u Somaliji i Keniji, ubijen je u zajedničkoj operaciji somalijskih i američkih snaga.

"Ajman je odgovoran za planiranje nekoliko smrtonosnih terorističkih napada u Somaliji i susednim zemljama“, rekao je Dejvid Aveis, somalijski ministar informisanja, na društvenim mrežama, kako prenosi Tanjug.

Američki zvaničnici dodaju da je Ajman najpoznatiji po napadu na američko i kenijsko osoblje u Manda >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Bej, vazdušnoj bazi u Keniji, 5. januara 2020.

Tada su poginula tri Amerikanca, među njima jedan vojnik i dva civilna radnika, dok su ranjena još dva američka vojnika i jedan civil, koji je radio po ugovoru, saopštio je tada američki Stejt department.

U januaru je američka vlada ponudila nagradu do 10 miliona dolara za informacije koje bi dovele do "hapšenja ili osude Ajmana u bilo kojoj zemlji".

Al-Šabab su SAD proglasile terorističkom grupom 2008.godine, a Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija 2010. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.