Elektronske zdravstvene knjižice do 2013. u celoj Srbiji

Izvor: Blic, 04.Avg.2010, 18:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Elektronske zdravstvene knjižice do 2013. u celoj Srbiji

Elektronske zdravstvene knjižice biće uvedene na jesen prvo u Valjevu, a do 2013. godine u celoj Srbiji.

"Elektronska knjižica, koja će izgledati kao bankovna kartica, biće urađena od kvalitetnog polikarbonata, zbog čega će rok trajanja biti deset godina", rekao je Tanjugu pomoćnik direktora Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje (RZZO) Vladan Ignjatović.

On je precizirao da će nove knjižice - kartice izrađivati Zavod za izradu novčanica, a na njoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << će biti matični podaci koji se i sada nalaze u zdravstvenoj knjižici. Prema Ignjatovićevim rečima, zamena knjižica građane će koštati 2,4 evra.

"Elektronske knjižice počinju da funkcionišu u gotovo svim zemljama u okruženju, gde su građani već zamenili stare dokumente, pri čemu nove knjižice znače komotniji sistem rada jer njihova overa neće zahtevati odlazak na šalter RZZO-a", objasnio je Ignjatović.

Pilot-projekat uvođenja elektronskih knjižica počeće da se sprovodi u Valjevu tek pošto budu napravljene prve analize i u ostalim krajevima Srbije i u skladu s tim očekuje se da će tokom 2013. godine svi građani Srbije dobiti elektronske zdravstvene knjižice.

Valjevo je izabrano zato što su u potpunosti kompjuterski povezani domovi zdravlja, bolnice i apoteke sa RZZO.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.