Elektromreža na granici izdržljivosti

Izvor: Politika, 14.Jan.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Elektromreža na granici izdržljivosti

Distributivnni sistem nije projektovan i ne može da izdrži da se cela Srbija greje na struju

Elektroenergetska situacija u Srbiji je teška, jer su proizvodni i prenosni kapaciteti preopterećeni zbog izuzetno visoke potrošnje struje. Pritisak na elektroenergetski sistem u Republici je ogroman i nikada nije bio većii potrošnja struje uposlednjih 20 dana je na granici izdržljivosti, upozoravaju iz Elektroprivrede Srbije i Elektromreže Srbije.

Ako se nastavi sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sadašnjim trendom potrošnje struje, domaćoj elektroprivredi preti totalni kolaps. Trenutno, najkritičnije oblasti su prigradske opštine u Beogradu i centralne oblasti u Novom Sadu i Nišu. Da bi razrešio problem sa urednim snabdevanjem električne energije u Nišu, gde su neka domaćinstva bez struje bila i po 30 sati, EPS je od juče krenuo u odlučnu akciju i uspeo da im obezbedi uredno snabdevanje strujom.

– Sve redovne platiše moraju da dobiju struju, ali ćemo isključiti s mreže građane koji su se neovlašćeno priključili na elektrosistem. Problemi sa urednim snabdevanjem električnom energijom u pojedinim delovima Srbije dolaze zbog velikog opterećenja elektromreže i problema koje zbog toga imaju trafo-stanice, ali su u pitanju pojedinačni kvarovi – kaže Vladimir Đorđević, generalni direktor EPS-a.

On napominje da je pre dva dana potrošeno 155,5 miliona kilovat-sati električne energije, što je rekord u potrošnji, od čega je na području koje snabdeva EPS utrošeno čak 135 miliona kilovat-sati. Dnevna potrošnja je za gotovo 12 miliona kilovat-sati veća nego pre krize sa gasom. Upravo zbog toga dogrevanje stanova preko termoakumulacionih ili kvarcnih peći, grejalica i klima uređaja trebalo bi što pre da prestane i da toplane povećaju temperaturu u stanovima koji se greju iz toplana.

– Proizvodnja od 155,5 miliona kilovat-sati dnevno je gornja granica EPS-a, ali to ne može beskonačno da traje. Razumemo sve teškoće u snabdevanju gasom, ali distributivnamreža nije projektovana i ne može da izdrži da se cela Srbija greje na struju. Očekujem više spoljne temperature do nedelje, jer svaki Celzijus više od nultog podeljka znači da će za grejanje biti utrošeno dva miliona kilovat-sati manje za dogrevanje stanova – kaže Đorđević.

Rekordan prenos električne energije od 175,5 miliona kilovat-časova preko Elektromreže Srbije bio je pre dva dana, od čega je 155,5 miliona kilovat-časova električne energije bilo za potrebe snabdevanja potrošača u Srbiji i za tranzit 20 miliona kilovat-časova, za snabdevanje potrošača u regionu.

– Prenosni sistem radi stabilno i sigurnost snabdevanja potrošača ne dolazi u pitanje iako je prosečna starost transformatora veća od 25 godina i uspevamo da svakodnevno prenesemo energiju. To je omogućeno kvalitetno obavljenim remontima trafo-stanica EMS-a i dalekovoda, kao i obimnim i pravovremenim investicijama u prenosni sistem i ozbiljnim ulaganjima u nove trafo-stanice i rekonstrukcijom najvažnijih postrojenja. Zbog očuvanja stabilnosti elektroenergetskog sistema apelujemo na građane da štede struju – napominje EMS u jučerašnjem saopštenju.

Generalni direktor EPS-a kaže da zasluge za do sada nezabeležene proizvodne rezultate u vanrednim okolnostima pripadaju svim zaposlenima u ovom javnom preduzeću, od rudnika, preko elektrana, do distribucija. Đorđević je naveo da je EPS prošlog leta u svoje ključne tehničke programe uložio oko 400 miliona evra. Investicije su omogućile da povećamo proizvodnju sa 30 na 35 milijardi kilovat-sati, i proizvodnju uglja, na osnovu čega je godišnji uvoz sa 100 miliona smanjen na 30 miliona evra.

– Naše želje da damo što više struju nisu dovoljne. Potreban je i novac da se svi kapaciteti obnove i modernizuju. Domaćinstva i privreda imaju struju koja spasava energetski sistem zahvaljujući tome što smo u poslednjih nekoliko godina u proizvodne kapacitete uložili veliki novac. Termoelektrane EPS-a koje su pre sedam godina imale januarsku dnevnu proizvodnju oko 64 miliona kilovat-sati, ovih dana su proizvodile dvostruko više – naglašava Đorđević.

On ističe da rekorda u termoelektranama ne bi bilo da rudari nisu ostvarili rekordnu proizvodnju uglja i otkrivke. Tako je Kolubara prošle godine prvi put u istoriji proizvela više od 30 miliona tona uglja, a Kostolac je ispunio plan sa 7,3 miliona tona.

-----------------------------------------------------------

Srbija ne uvozi struju

Elektroprivreda Srbije za sada uspeva da pokrije sve potrebe stanovništva za električnom energijom. Ukoliko bude bilo potrebno, EPS će u saradnji sa republičkom vladom uvesti dodatne količine struje. Međutim, zbog porasta spoljne temperature nadležni u EPS-u ne očekuju da će posegnuti za ovom merom.

-----------------------------------------------------------

Nema poskupljenja do aprila

Električna energija u Srbiji neće poskupeti do aprila, saznaje „Politika” u Ministarstvu rudarstva i energetike. To znači da će građani Srbije i u naredna tri meseca plaćati 5,8 evrocenti za kilovat-čas.

Krajem prošle godine Petar Škundrić, ministar rudarstva i energetike je najavio da će struja, najverovatnije od marta 2009. godine, poskupeti za oko osam odsto. Zbog energetske krize nadležni su odlučili da odlože najavljeno poskupljenje električne energije.

Cena struje koju plaćaju domaćinstva i privreda i dalje je niža nego u državama u regionu, jer je, na primer, u Hrvatskoj kilovat-čas za domaćinstva 9,84 evrocenta, dok je u Bugarskoj 7,21. Najviše, ili ekonomske, cene električne energije plaćaju domaćinstva u Rumuniji koja za kilovat-čas izdvajaju 11,41 evrocent, a u Mađarskoj gotovo 13 evrocenti po kilovat-času.

Zbog niske cene struje privatni trgovci s ovim energentom nemaju posla u Srbiji. Ali, na osnovu međunarodnih ugovora koje je Srbija prihvatila, za šest godina građani će na tržištu odlučivati od koga će kupovati električnu energiju i po kojoj ceni. To znači da neće, kao sada, biti prinuđeni da kupuju struju od Elektroprivrede Srbije. Ovu mogućnost su do sada imali samo veliki potrošači, ali nisu kupovali od drugih snabdevača, jer je EPS-ova struja među najjeftinijim u Evropi.

Dejan Spalović – Miša Brkić

[objavljeno: 15/01/2009]

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Elektroenergetski sistem preopterećen

Izvor: RTS, 13.Jan.2009, 23:37

Posle novog rusko-ukrajinskog spora, snabdevanje toplana i potrošača gasom u Srbiji nije ugroženo, tvrde u Kriznom štabu Vlade Srbije. Elektroenergetska situacija teška, jer su proizvodni i prenosni kapaciteti preopterećeni zbog izuzetno visoke potrošnje struje. ..Posle novog rusko-ukrajinskog...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.