Izvor: Blic, 03.Feb.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Elektrode vraćaju sećanja

Tim kanadskih neurologa iz „Toronto Vestern" bolnice, sa prof. Andreasom Lozanom na čelu, došao je do ovog važnog otkrića sasvim slučajno. Oni su zapravo radili eksperiment kojim su hteli da dokažu da je dubokom električnom stimulacijom mozga moguće obuzdati apetit.



Lozanoov tim ugradio je pedesetogodišnjem pacijentu koji ima 190 kilograma elektrode u mozak, a zatim su strujom stimulisali hipotalamus, deo mozga u kom se nalazi centar za glad. Umesto da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << izgubi apetit, pacijent je počeo da se priseća stvari koje je doživeo pre 30 godina, kada je kao dvadesetogodišnjak bio s prijateljima u parku. Prisetio se gotovo svih detalja toga događaja koji je bio potpuno zaboravio.

Lozano i njegovi saradnici bili su veoma iznenađeni jer se hipotalamus, mali deo mozga koja zauzima samo jedan odsto ukupne zapremine mozga, do sada nije dovodio u vezu sa centrom za pamćenje.

- Kako smo pojačavali intenzitet stimulacije, detalji koje je pacijent iznosio bili su sve živopisniji. Setio se devojke s kojom je bio u to vreme i opisao njenu odeću, kao i odeću koju su nosili njegovi prijatelji. Međutim, nije mogao da razazna šta pričaju - posvedočili su naučnici u stručnom časopisu „Anali neurologije", koji je objavio njihovo istraživanje.

Pacijent je zatim tokom tri nedelje podvrgavan kontinuiranoj električnoj stimulaciji hipotalamusa. Apetit mu se nimalo nije smanjio, ali mu se poboljšala sposobnost pamćenja i učenja.

- Ovo je prvi put da se nekoj osobi zahvaljujući elektrodama usađenim u mozak poboljšala memorija i to drastično - izjavio je prof. Lozano za britanski dnevnik „Indipendent".

Otkriće da duboka moždana stimulacija hipotalamusa može poboljšati pamćenje budi nadu da bi se ta metoda mogla koristiti i u lečenju Alchajmerove bolesti. Od te bolesti, koja pogađa starije od 65 godina, u svetu danas boluje 24 miliona ljudi.

Zato su poznati stručnjak i njegovi saradnici već počeli prve kliničke eksperimente na šest pacijenata koji pate od Alchajmerove bolesti. U hipotalamus tri pacijenata već su ugrađene elektrode.

- Hoćemo da probamo da ponovimo otkriće do kog smo došli u prošlom eksperimentu. Ali ne znamo hoće li on biti uspešan u tretmanu Alchajmera - kaže dr Lozano.

Poslednjih 10 godina metoda moždane stimulacije se širom sveta koristi u lečenju obolelih od Parkinsonove bolesti. Od 40.000 pacijenata s Parkinsonom koji su bili uspešno lečeni uz pomoć duboke moždane stimulacije, njih 400 lečio je prof. Andreas Lozano. Ta metoda primenjuje se i za lečenja depresije i različitih poremećaja kretanja.

Prof. Andreas Lozano u svetu je poznat kao jedan od vodećih stručnjaka za lečenje neuroloških i psihičkih oboljenja uz pomoć duboke moždane stimulacije. U pitanju je metoda koja je razvijena u Francuskoj, da bi je 1997. Američka agencija za hranu i lekove odobrila za tretman drhtavice. U sklopu tretmana pacijent se pod lokalnom anestezijom podvrgava operaciji tokom koje mu se ugrađuju tanke elektrode koje sprovode slabu električnu struju. Izvor struje je baterija ugrađena ispod ključne kosti.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.