El Sisi u Rusiji razgleda oružje

Izvor: B92, 12.Avg.2014, 15:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

El Sisi u Rusiji razgleda oružje

Egipatski predsednik Abdel-Fatah el-Sisi stigao je u Rusiju u prvu zvaničnu posetu u funkciji predsednika.

Njemu je odmah po dolasku predstavljena kolekcija ruske vojne opreme i naoružanja koja je za prodaju.

Ruske novinske agencije izvestile su da je naooružanje, koje uključuje oklopna vozila i raketne sisteme, el-Sisiju prikazano u utorak na aerodromu u Sočiju.

U izveštajima se navodi da je el-Sisi, bivši visoki oficir egipatske vojske, "pažljivo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << slušao" objašnjenja u vezi sa potencijalima prikazanih oružanih sistema.

Rusija teži da, koristeći vojnu i ekonomsku saradnju, proširi svoj uticaj na Egipat, koji je važan partner SAD na Bliskom istoku, navodi agencija Asošiejted pres.

Rusija i Egipat dogovorili su se o širenju vojno-tehničke saradnje izmedju dve zemlje, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin posle razgovora sa predsednikom Egipta Abdel Fatahom al-Sisijem u ruskom crnomorskom letovalištu Sočiju.

"Aktivno se razvija vojno-tehnička saradnja. U martu ove godine potpisan je odgovarajući protokol. Isporučuje se naše naoružanje u Egipat. Mi smo se dogovorili o širenju te saradnje", rekao je Putin, a prenosi RIA Novosti.

Ta agencija je javila da je Al-Sisi po dolasku u prvu zvaničnu posetu i sletanju na aerodrom u Sočiju, imao priliku da pogleda nekoliko izloženih primeraka ruske vojne tehnike, izmedju ostalog, oklopno vozilo "Tigar", tenk i druga borbena vozila, kao i postrojenja protivraketne odbrane - raketni sistem iz serija "Tor" i "Pancir".

Predsednik Egipta, koji je profesionalni vojnik, pažljivo je saslušao predstavnike ruskog Južnog vojnog okruga o mogućnostima tehnike koju je Rusija spremna da ponudi egipatskim partnerima.

Putin je rekao da su dve zemlje dogovorile i pojednostavljivanje stizanja egipatske robe na rusko tržište, kao i da je Egipat spreman da u najskorije vreme za 30 odsto poveća isporuke poljoprivrednih proizvoda u Rusiju.

Ministarstvo poljoprivrede Rusije naknadno je saopštilo da će povećanje isporuke agruma, krompira i luka iz Egipta pokriti polovinu očekivanog deficita zbog embarga uvedenog Rusiji.

Al-Sisi je, pak, rekao da su se Moskva i Kairo dogovorili o formiranju ruske industrijske zone u Egiptu kao jednom od mogućih elemenata novog projekta Sueckog kanala, preneo je Itar-Tass.

Taj projekat, kako je rekao, mogao bi da bude realizovan u roku od godinu dana.

U Egiptu je 5. avgusta najavljen ambiciozan projekat izgradnje novog kanala i modernizacija starog u ukupnoj vrednosti od oko osam milijardi dolara, pri čemu bi izgradnja 72-kilometarskog kanala mogla da traje tri godine, podseća ruska državna agencija.

Posle susreta dvojice lidera rečeno je da dve zemlje analiziraju mogućnost formiranja zone slobodne trgovine i da je postignut dogovor o uspostavljanju saradnje Egipta sa Carinskom unijom.

Robna razmena 2013. izmedju dve zemlje iznosila je približno tri milijarde dolara, a u prvoj polovini ove godine je više nego dvostruko veća - 2,5 milijardi dolara u odnosu na 1,2 milijarde iz istog perioda prošle godine.

Egipat je najveće tržište za prodaju ruske pšenice i godišnje je to izmedju 25 i 30 odsto ukupne ruske proizvodnje.

Putin je najavio da će Rusija ove godine za više od 60 odsto povećati isporuke žitarica u Egipat - do pet, 5,5 tona.

RIA Novosti navodi da se saradnja sa Egiptom čini sasvim perspektivnom na fonu sankcija koje je Zapad uveo Rusiji i ruskih kontramera, kao i da Kairo traži u Moskvi pouzdanog partnera na fonu zahladjenja odnosa sa SAD posle svrgavanja predsednika Muhameda Morsija.

Al-Sisi je u februaru razgovarao sa Putinom u Moskvi kao ministar odbrane Egipta, a Rusija je prva od zemalja koje nisu arapske koju je Al-Sisi posetio, navodi ta agencija.

"Želim da naglasim da čitav egipatski narod prati moju posetu Rusiji i očekuje veliku saradnju medju našim zemljama. Mislim da ćemo udovoljiti željama egipatskog naroda", rekao je predsednik Egipta.

Uoči dolaska egipatskog predsednika iz Kremlja je najavljeno da će Putin i Al-Sisi razgovarati i o kriznim situacijama na Bliskom istoku, Libiji, Siriji i Iraku, kao i o borbi protiv terorizma.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.