El Baradej osudio nasilje u Egiptu

Izvor: Blic, 28.Jul.2013, 01:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

El Baradej osudio nasilje u Egiptu

Egipatski istaknuti liberalni političar Mohamed El Baradej juče je oštro osudio "preteranu upotrebu sile" u Egiptu, posle krvavih sukoba između pristalica svrgnutog predsednika Mohameda Morsija i bezbednosnih snaga.

"Oštro osuđujem preteranu upotrebu sile i ubistva i radim sve što mogu i na svim poljima da okončam sukobe na miran način. Nek Bog štiti Egipat i pokaže milost za žrtve", napisao je El Baradej na svom nalogu na Tviteru.

Poslednje nasilje u Egiptu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << osudila je i vodeća visokoobrazovna ustavova u Egiptu Al-Azhar, a njen predstavnik šeik Ahmed al-Tajeb pozvao na istragu o smrti desetina Morsijevih pristalica. Veliki imam pozvao je na sprovođenje hitne istrage i kažnjavanje odgovornih, bez obzira na njihovu pripadnost.

Povezane vesti: Krvavi protesti u Egiptu: Ubijeno više od 100 ljudi

Reakcije su usledile pošto je danas, u sukobu snaga bezbednosti i pristalica Mohameda Morsija, poginule su desetine ljudi, a objavljeni broj žrtava kreće se od najmanje 20 do čak 200.

Egipatsko Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je u sukobu snaga bezbednosti i pristalica svrgnutog predsednika Muhameda Morsija poginula 21, a ranjeno 180 osoba. S druge strane, islamistički pokret Muslimanska braća na svojoj internet-stranici tvrdi da je ubijeno 200, a ranjeno oko 4.000 osoba.

Dopisnik Frans presa naveo je da je ispred improvizovane mrtvačnice kod jedne poljske bolnice u Kairu video najmanje 37 leševa, a lekari te bolnice kažu da su svi ubijeni bojevom municijom u sukobima.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.