Ekstremisti zauzeli najveću iračku naftnu rafineriju

Izvor: Blic, 19.Jun.2014, 12:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ekstremisti zauzeli najveću iračku naftnu rafineriju

Sunitski ekstremisti zauzeli su danas najveću iračku naftnu rafineriju u Baidžiju, na severu zemlje, gde su, prema navodima očevidaca, okačili crne zastave.

Irački bezbednosni zvaničnici, medjutim, tvrde da je rafinerija još pod kontrolom vladinih snaga.

Pozivajući se na izjavu Iračanina, koji je prošao pored rafinerije, agencija AP je prenela da su ekstremisti već postavili kontrolne punktove oko rafinerije, na oko 250 kilometara severno od Bagdada. Navodi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << se i da je u jednom od tankera izbio požar.

Bezbednosni zvaničnici u Bagdadu tvrde da su vladine snage još uvek u rafineriji i da je brane.

Nešto ranije, agencija Rojters je javila da su, tokom kratkog prekida sukoba iračke vojske i sunitskih ekstremista, iz rafinerije evakuisani i poslednji radnici.

U rafineriji je bilo 15.800 radnika i 100 stranih eksperata, a većina njih ju je napustila do utorka.

Rafinerija je napadnuta juče u jutarnjim satima, a bila je pod opsadom sunitskih ekstremista otkako su prošle sedmice pokrenuli ofanzivu na više gradova severnog Iraka.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Irak:Ekstremisti zauzeli rafineriju

Izvor: B92, 19.Jun.2014

Bagdad -- Sunitski ekstremisti zauzeli su danas najveću iračku naftnu rafineriju u Baidžiju, na severu zemlje, gde su, prema navodima očevidaca, okačili crne zastave...Irački bezbednosni zvaničnici, medjutim, tvrde da je rafinerija još pod kontrolom vladinih snaga...Pozivajući se na izjavu Iračanina,...

Nastavak na B92...

Iračka vojska povratila kontrolu nad rafinerijom

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 19.Jun.2014

Iračka vojska preuzela je kontrolu nad najvećom iračkom rafinerijom u Baidžiju posle sukoba sa sunitskim ekstremistima koji su pokušali da je zauzmu, saopšteno je  u Bagdadu. "Iračke snage bezbednosti u potpunosti kontrolišu rafineriju oko 200 kilometara severno od Bagdada", izjavio je portparol...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.