Eksplozije u vojnom delu fabrike Sloboda u Čačku

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Dec.2010, 18:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Eksplozije u vojnom delu fabrike Sloboda u Čačku

ČAČAK -

Više eksplozija čulo se danas od 16.25 do 17.00 časova iz vojnog dela fabrike Sloboda u Čačku.

Od siline detonacija na okolnim kućama zatresla su se stakla na prozorima.

Policija je blokirala ulaz u fabriku iz koje se vije gust dim.

U magacinu fabrike "Sloboda" u Čačku danas oko 16,30 došlo je do eksplozije, izjavio je Tanjugu načelnik Sektora MUP-a za vanredne situacije Predrag Marić.

On je istakao da je magacin izolovan >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << od proizvodnih pogona, te da "ne bi trebalo da bude poginulih, osim ukoliko se neko od radnika nije zatekao na licu mesta".

Marić je rekao da su "stručne ekipe tog sektora na licu mesta, ali da još ne mogu da priđu objektu" u kome se, po informacijama nadležnih, čuvaju neka ubojna sredstva.

To će, rekao je, biti utvrđeno tek kada stručne ekipe budu mogle da uđu u magacin.

Detonacije se još čuju, 45 minuta od prve eksplozije.

Od 1995. - 14 nesreća u fabrikama i magacinima oružja

Od 1995. godine do danas u fabrikama i magacinima oružja u Srbiji dogodilo se ukupno 14 nesreća, u kojima je poginuo

31 radnik, a više od 50 je povređeno.

U Fabrici "Grmeč" u Zemunu nesreća se dogodila 23. juna 1995. godine, poginulo je 11 radnika, a deset je povređeno.

Godinu dana kasnije, 21. juna 1996., u Fabrici "Prva Iskra" u Bariču poginulo je dvoje, a deceniju kasnije eksplozija je odnela još tri života, dok je troje povređeno.

Eksplozija nije obišla ni fabriku "Milan Blagojević" u Lučanima - 3. decembra 1997. godine život je izgubilo troje radnika, a dvoje je povređeno.

Posle četiri godine, 25. decembra 2001. godine, dogodila se eksplozija u Fabrici "Trajal" u Kruševcu.

Na sreću, poginulih nije bilo, ali je petoro radnika povređeno, a u istoj fabrici eksplozija se ponovila 25. jula 2002. godine. Nije bilo povređenih.

U Čačku, u Fabrici "Sloboda", u eksploziji koja se dogodila 22. januara 2003. godine troje radnika je povređeno, iste godine, u novembru, nesreća se dogodila u

Fabrici "Zdravlje" u Leskovcu, kada je poginuo jedan radnik, a pet meseci kasnije eksplozija je odjeknula u pančevačkoj "Utvi". Povređena su dva radnika.

U eksploziji u Fabrici "Impol Seval" u Sevojnu 7. juna 2004. godine povređeno je petoro radnika, dva meseca kasnije, 18. avgusta u fabrici "Matroz" u Sremskoj Mitrovici poginulo je dvoje, a povređen jedan radnik, a u Rafineriji nafte u Novom Sadu bilans nesreće koja se dogodila samo šest dana kasnije bio je dvoje poginulih.

U eksploziji u vojnom magacinu 19. oktobra 2006. godine Kasarne "7. jul" u Paraćinu povređene su 22 osobe.

U četiri snažne eksplozije u barutnom odeljenju "Namenske" u Užicu, 4. septembra 2009. godine poginulo je sedmoro radnika, a 13 je povređeno.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.