Eksplozija u vojnoj bazi na Kipru

Izvor: RTS, 11.Jul.2011, 10:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Eksplozija u vojnoj bazi na Kipru

Najmanje 12 ljudi poginulo, dok je 60 povređeno u eksploziji skladišta municije u vojnoj nazi na Kirpu. Admiral kiparske mornarice i komandant pomorske baze među poginulima. Velika materijalna šteta, uništene kuće i restorani u blizini baze, polovina zemlje ostala bez struje. Ministar odbrane podneo ostavku.

18.39 - Među poginulima u eksploziji su i admiral kiparske mornarice i komandant pomorkse baze, javlja Rojters.

U snažnoj eksploziji u pomorskoj vojnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << bazi Evangelos Florakis na jugu Kipra 12 osoba je poginulo, među kojima su vatrogasci i vojnici, a najmanje 60 je povređeno. Nesreća se dogodila u vojnom objektu između priobalnih gradova Limasola i Larnake.

Predsednik Dimitris Kristofias opisao je eksploziju kao "katastrofu biblijskih razmera", dok je lider opozicije saopštio da je svih 98 kontejnera, u kojima se nalazilo oko 2.000 tona baruta, eksplodiralo, javlja AP.

Tu municiju su vlasti zaplenile pre dve godine sa jednog broda koji je plovio iz Irana u Siriju.

Svedoci opisuju događaj kao soničnu eksploziju, pa je zbog njene snage u obližnjim objektima došlo do rušenja vrata i prozora.

Kiparske vlasti saopštile su da su ministar odbrane Kostas Papakostas i načelnik Generalštaba Petros Caliklides podneli ostavku zbog eksplozije u vojnoj bazi. 

Kiparska državna televizija javila je da je usled eksplozije pričinjena velika materijalna šteta na imovini u okolini baze, uništeni su automobili, kuće i restorani u jednom ribarskom naselju, a izbili su i požari na niskom rastinju.

Kiparska mornarica je najmanji deo oružanih snaga kiparskih Grka i sastoji se uglavnom od patrolnih čamaca.

Eksplozija se dogodila nešto pošle šest sati po lokalnom vremenu, pa je došlo do prekida u snabdevanju strujom na većem delu ostrva.

Prestala je da radi termocentrala u Vasilikosu, koja snabdeva zemlju polovinom potrebne električne energije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.