Eksplozija u hemijskoj fabrici u Luizijani: Evakuisano 350 domaćinstava VIDEO

Izvor: B92, 15.Jul.2023, 23:41

Eksplozija u hemijskoj fabrici u Luizijani: Evakuisano 350 domaćinstava VIDEO

Oko 350 domaćinstava evakuisano je u višestrukoj eksploziji koja se dogodila u hemijskog fabrici u blizini glavnog grada Luizijane.

Kako prenose tamošnji mediji, do eksplozije je došlo u petak uveče iz još uvek nepoznatih razloga. Takođe, nije poznato da li ima povređenih.

Na snimcima koji kruže društvenim mrežama vidi se veliki oblak crnog dima i plamena u obliku pečurke koji gutaju fabriku u okrugu Plakemins, pri čemu je zabeleženo šest odvojenih eksplozija.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Lokalne vlasti su naredile okolnom stanovništvu da se evakuišu u što kraćem roku i ugase sve klima uređaje.

Centar za hitne situacije brzo je lokalizovao požar u okviru fabrike, dok su svi koji su se nalazili u postrojenju evakuisani. Među njima, kako prenose mediji, nije bilo povređenih.

Državno odeljenje za kvalitet životne sredine sprovelo je testiranje kvaliteta vazduha, kao meru predostrožnosti, pri čemu nije otkriveno curenje bilo kakve opasne hemikalije iz postrojenja koje se nalazi na reci Misisipi.

Kontrola vazduha je nastavljena i danas jer deo fabrike u kom je izbio požar, proizvodi i rukuje etilen oksidom, snažnom i lako zapaljivom hemikalijom koja je kancerogena za ljude, izjavili su zvaničnici.

Eksplozija se osetila i u obližnjim mestima.

"Moja porodica i ja smo bili na pecanju kada smo čuli tri uzastopne eksplozije. Pogledali smo u nebo i videli ogromnu svetlost praćenu crnim dimom koji je kuljao na sve strane. Bila je to zaista užasna situacija", izjavio je jedan od očevidaca iz prestonice Luizijane.

Prošlog aprila takođe je izdato saopštenje da se stanovništvo evakuiše zbog curenja opasnog hlora iz postrojenja koje se nalazi nedaleko od okruga Plakemins gde se sinoć desila eksplozija postrojenja. Tada je 39 ljudi zbrinuto u obližnju bolnicu, uglavnom sa blažim povredama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.