Eksplodirala raketa na probnom letu

Izvor: Radio 021, 23.Avg.2014, 13:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Eksplodirala raketa na probnom letu

Raketa privatne američke kompanije Spejsiks (SpaceX) eksplodirala je tokom probnog leta sa lokacije u Teksasu, saopštila je kompanija koja pokušava da proizvede letelicu koja može da se vrati na Zemlju i da se više puta koristi.

"Tokom leta, primećena je jedna anomalija na letelici i automatski se aktivirao sistem za samouništenje i okončao misiju", naveo je portparol kompanije Džon Tejlor. Radilo se o verziji rakete Falkon 9 sa tri motora koja je u fazi ispitivanja i treba da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << nasledi prototip Spejsiks Grashoper.

Tejlor je rekao da je tokom celog probnog leta i tokom samouništenja letelice ona ostala na svojoj određenoj putanji i da niko nije povređen niti je bio ugrožen.

Spejsiks je jedna od četiri kompanije koje je odabrala američka svemirska agencija NASA da proizvede letelicu koja će moći da prevozi astronaute do Međunarodne svemirske stanice u okviru programa privatno-javnog partnerstva. Ostale tri kompanije su Boing (Boeing), Sijera Nevada (Sierra Nevada) i Blu Oridžin (Blue Origin).

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.