Eksploatacija nikla samo ako ima smisla

Izvor: Blic, 26.Nov.2013, 10:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Eksploatacija nikla samo ako ima smisla

Kompanija "Srbija nikl" imaće pravo da eksploatiše nikl ako rezultati istraživanja pokažu da to ima smisla raditi, izjavio je ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Srbije Milan Bačević. Milan Bačević

Bačević je naveo da bi to preduzeće, koje ima dozvolu za istraživanje nikla u opštini Trstenik, moglo samo da ugovori strateško partnerstvo ili da dobije koncesiju od države, a ne i da postane vlasnik zemljišta.

Najavljujući da će >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << se novi zakon o rudarstvu naći pred poslanicima Skupštine Srbije do kraja godine, Bačević je rekao da taj zakon treba učiniti što boljim da bi se u budućnosti izbjegli eventualni nesporazumi koje su proizveli zakoni na snazi, prenosi Radio-televizija Srbije.

Bačević je kao primjer takvog nesporazuma naveo sporenja u javnosti o istraživanju nikla na teritoriji Trstenika, te ponovio svoj raniji stav da to nije štetno po okolinu i da se obavlja po potpuno istom postupku kao istraživanje vode.

On kaže da su "apsolutna neistina" tvrdnje da su geološka istraživanja obavljena 1960-ih godina i da se sada radi o eksploataciji, istakavši da su ta istraživanja prije 50 godina bila samo preliminarna.

Prema njegovim riječima, to su samo osnovna geološka istraživanja kojima su indukovani potencijalni tereni, gdje je moguće detaljnim istraživanjima dokazati kolika je koncentracija nikla u jednoj toni te sirovine.

Kao medijske spekulacije Načević je odbacio navode pojedinih medija da je srpski ministar energetike Zorana Mihajlović mislila na njega kada je izjavila da jedan od ministara u Vladi kada ode u inostranstvo "radi protiv interesa Srbije".

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.