Ekspertiza u raljama politike

Izvor: Blic, 22.Avg.2009, 06:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ekspertiza u raljama politike

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor požalila se nedavno državnoj televiziji te zemlje kako reforme idu sporo, rečima: „Svi traže da se nešto promeni, svi traže reforme, i to radikalne... Svi traže bolne rezove. Međutim, kad to dođe do njihovih vrata, oni kažu: 'Da, ali ovo nemojte dirati’”.

Reči Kosorove od cele srpske vlasti možda najbolje razume Diana Dragutinović, ministarka finansija u vladi Mirka Cvetkovića.

Krajem prošle godine, u trenutku >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kada je svetska ekonomska kriza počela da se naslućuje i u Srbiji, ministarka je sa svojim timom završavala predlog budžeta za 2009, i odmah počela da trpi kritike zbog kašnjenja predloga budžeta, čak i od njenog bivšeg šefa Radovana Jelašića, guvernera Narodne banke Srbije. Gotovo svaki njen istup na temu šta treba da se radi da bi se zakrpio budžet i uspostavila ozbiljna državna politika u sferi finansija, posle toga dočekivan je na nož.

Odijum javnosti protiv nje dostigao je najvišu tačku kada je iznela predlog o dodatnom porezu na prihode, kojim bi se plate veće od 40.000 dinara oporezovale stopom od 20 odsto, a oni koji zarađuju manje od tog iznosa plaćali bi državi 10 odsto.

Kada je krajem jula Dragutinovićeva iznela taj predlog, pored medijske paljbe iz svih oružja doživela je možda najneprijatniju stvar za jednog ministra - da je demantuje premijer lično. Usledile su informacije da se u Vladi razmatra njena smena, a pojedini mediji ovih dana čak idu tako daleko da otvoreno traže da ode iz Vlade.

Nije stoga ni čudno što ministarka ovu sedmicu, koja prethodi reviziji stend baj aranžmana s MMF, provodi na odmoru, verovatno želeći da se skloni od uzavrelog srpskog političkog kotla u kome se, od početka svog mandata, nikako nije pronalazila.

Kao ličnost, Diana Dragutinović je slika i prilika svoje osnovne profesije - nauke. Završila je Petu beogradsku gimnaziju, a diplomirala je, magistrirala i doktorirala na beogradskom Ekonomskom fakultetu na temu makroekonomskog modeliranja. Postala je predavač na fakultetu 1999. godine.

Još devedesetih radila je sa legendarnim guvernerom Dragoslavom Avramovićem, a septembra 2004. imenovana je za viceguvernera Narodne banke Srbije. Bila je specijalni savetnik u MMF u periodu 2002-2004, a obrazovala se i na prestižnoj Londonskoj školi ekonomije i Džordžtaun univerzitetu.

Glavne oblasti istraživanja su joj makroekonomija, ekonometrijsko modeliranje, finansijsko programiranje, teorija dugoročnog ekonomskog rasta, inflacija, monetarna i fiskalna politika, siromaštvo (posebno siromaštvo dece) i socijalna politika (naročito programi zaštite porodica sa decom).

Hobiji su joj pisanje priča, sviranje violine i klavira i skijanje. Udata je i majka dvoje dece - Sonje i Miloša.

S obzirom na njenu biografiju, nije teško shvatiti zbog čega se Cvetkovićeva uzdanica, jedan od retkih ministara koji je nestranačka ličnost i slovi za eksperta u Vladi, ni dan-danas ne snalazi najbolje u političkoj areni punoj zakulisnih igara i podmetanja, a u čijem se centru nalazi Vlada Srbije. Da li joj nedostaje političkog talenta, ili jednostavno ne želi da svoj besprekorni ugled stručnjaka ukalja prizemnom političkom borbom u kojoj se ne biraju sredstva, tek Diana Dragutinović ostala je uglavnom dosledna svom stilu da se, ako je moguće, što manje pojavljuje u javnosti, a i kada je na to primorana - da strpljivo, u maniru eksperta a ne političara, objašnjava zbog čega njena namera nije da osiromaši građane, da je reforma državnog sistema i fiskalne politike neophodna na duži rok, da je porez na plate najpravednija mera"

Kao i kod Kosorove, pojedine ideje naše ministarke dugoročno možda i nisu loše ili su čak neophodne da bi se narednih godina održao budžet zemlje koja ima slab izvoz, i u koju više ne ulaze strane investicije, a i neke najavljene su spore ili čak pod znakom pitanja. Međutim, „izvedba” i „umetnički dojam” joj i dalje ne idu. Suočena sa protivnicima u Vladi koji su mnogo veštiji u pridobijanju javnog mnjenja na svoju stranu, ona će morati uskoro da počne da se bavi politikom da bi njene ideje prošle i da ne bi bile dočekivane na nož.

Pitanje je da li će za to bivša viceguvernerka NBS i bivša specijalna savetnica u Ministarstvu finansija za vreme vlade Zorana Đinđića imati stomak. S naučnom karijerom predavača na Ekonomskom fakultetu i autora mnogih studija na temu makroekonomije, ekonomskog modeliranja i monetarne i fiskalne politike, kao i sa karijerom eksperta koji je radio za MMF i Svetsku banku i možda i najviše od svih u Vladi poznaje komplikovane staze pregovora s tim institucijama, ona ne mora da se smatra obaveznom da poseže još i za politikom.

Međutim, ako želi da zaista promeni Srbiju i postavi njene finansije na zdrave osnove, Dragutinovićeva neće imati izbora. Moraće da se uhvati u koštac sa iskusnijim i promišljenijim političarima od nje same. Ako u tome uspe, nauči na greškama, a ostane dosledna svom prvobitnom opredeljenju ekonomiste, mandat bi mogla da završi u većem plusu nego što se možda i sama nadala.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.