Izvor: Politika, 31.Jul.2013, 16:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Eksperti na TV ekranima

Te reči su postale ključni „ometači” u slušanju njihovih stručnih komentara na razne teme

Neverovatno kako i dalje kada god uključite TV mogu da vas zadese prava čuda. Desi se i meni da pogledam vesti i odslušam razne stručne komentare. Kažem „desi se” jer sam pronašla veću filozofiju i duhovni mir gledajući crtane filmove sa klincem. Ali, nisu ni svi crtani filmovi bezazleni. Niti su bezazleni komentari gostujućih eksperata u vestima.

Vremenom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << shvatite da je jezička struktura slična – ne razumete suštinu. Koriste izraze i rečenične konstrukcije koje su teško shvatljive. Slušajući te teško prevodive reči, počela sam da ih nesvesno upoređujem s rečima koje sve češće čujemo od neverovatnih eksperata na raznim TV stanicama. Zapravo, eksperti se batrgaju da iskažu što više čudnih, teško izgovorljivih reči koje liče na one koje se mogu čuti u nadrealnim japanskim crtanim filmovima. Te reči su postale ključni „ometači”u slušanju njihovih stručnih komentara na razne teme, počevši od međunarodne politike, isprepletano s najnovijim trendovima u svetu medicine i temama iz bezbednosne strukture (tu eksperata ima najviše).Sve u svemu, pravi bućkuriš od izraza, ali u Srbiji mnogo toga može da prođe. To pokazuje da je izgleda svima svejedno i nebitno ko šta priča. Samo je jedno bitno – da se zadrže što duže na pozicijama „eksperata“.

Dopiru do nas famozni izrazi i rečenične konstrukcije od pojedinih profesora s prestižnih fakulteta, pa do novonastalih političara.

Posebno mi je paralo uši baratanje rečima skrining (izvorno:screening), spining(spinning), skem (scam), a tek faktoring!

Izgovoreno na čistom srpskom jeziku, zaista plaši slušaoce i isti efekat ima kao na našu decu već pomenuti neobični japanski crtani filmovi.

Onda počnem da razmišljam ko se sve bavi ekspertskim radom u raznim državnim institucijama.Pomislim ko to ima bezgranični upliv u način reformisanja naših života, ko nam tumači zakone, i ko će nam tek spremati platforme za budućnost koristeći izraze koje ni oni sami kao eksperti ne znaju da objasne.

Moram da priznam da me plaši i sama pomisao da možda (a po svemu sudeći nije više možda) isti ti eksperti sede na nekom skrovitom mestu i „skrininguju“ razne metode za reformu obrazovanja, zakonodavne službe, stručne rasprave. A opet – i tzv. ekspertima sigurno nije lako: „Zapad je tako tražio“, a vi građanke i građani Srbije, snađite se ili gledajte crtane filmove ili spremite sveske i naoštrite olovke,pa lepo ispred TV-a „spelujte“ na srpski. 

Doktor pravnih nauka

Dr Marina W. Jagodić

objavljeno: 31.07.2013.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.