Eksperti: Ubistvo Palestinaca počinjeno od izraelskih komandosa može biti ratni zločin

Izvor: B92, 09.Feb.2024, 19:59

Eksperti: Ubistvo Palestinaca počinjeno od izraelskih komandosa može biti ratni zločin

Ubistvo trojice Palestinaca u bolnici na Zapadnoj obali koje su počinili izraelski komandosi prerušeni u medicinare moglo bi biti proglašeno za ratni zločin.

Ovo je danas saopštila grupa eksperata Ujedinjenih nacija.

Ti muškarci ubijeni su 29. januara u zajedničkoj tajnoj operaciji izraelske vojske, službe bezbednosti Šin Bet i granične policije u bolnici Ibn Sina u Dženinu, saopštila je izraelska vojska.

"Prema međunarodnom humanitarnom pravu, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ubijanje bespomoćnog povređenog pacijenta koji se leči u bolnici je ratni zločin. Prerušavajući se u naizgled bezopasno medicinsko osoblje i civile, izraelske snage su prima facie počinile ratni zločin perfidnosti, koji je zabranjen u svim okolnostima", rekli su eksperti, podsećajući na smrt Basela al-Gazavija.

Eksperti, koji su posebni izvestioci UN za ljudska prava, takođe su pozvali Izrael da pokrene istragu o ubistvu trojice muškaraca, prenosi Rojters.

Na snimcima iz bolnice vidi se grupa od desetoro ljudi, obučeni u civilnu i medicinsku odeću, uključujući troje u maramama i ženskoj odeći, kako hodaju hodnikom naoružani jurišnim puškama.

Izraelska vojska je tada saopštila da je jedan od muškaraca bio pripadnik militantne palestinske grupe Hamas, koji upravlja Gazom, a ostali su navodno radili za brigadu Dženin i oružano krilo Islamskog džihada. Zvanični Tel Aviv nije komentarisao navode eksperata UN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.