Eksperti SZO odlučuju da li je svet spreman na okončanje vanredne situacije zbog kovida

Izvor: VOA, 04.Maj.2023, 12:16

Eksperti SZO odlučuju da li je svet spreman na okončanje vanredne situacije zbog kovida

Panel globalnih zdravstvenih stručnjaka sastaće se u četvrtak da odluči da li pandemija Kovida 19 i dalje zavrednjuje status vanredne situacie prema pravilima Svetske zdravstvene organizacije, što je status koji pomaže u održavanju međunarodnog fokusa na pandemiju. SZO je prvi put dala najviši nivo upozorenja za kovid 30. januara 2020. godine, a panel je od tada nastavio da primenjuje ovu oznaku, na sastancima koji se održavaju svaka tri meseca. Međutim, nekoliko zemalja je nedavno počelo da ukida vanredno stanje u zemlji, poput Sjedinjenih Država. Generalni direktor SZO dr Tedros Adhanom Gebrejesus rekao je da se nada okončanju međunarodne vanredne situacije ove godine. Još nema konsenzusa o tome na koji način panel može da donese odluku, rekli su Rojtersu savetnici SZO i spoljni stručnjaci. "Moguće je da se hitna situacija završi, ali je od ključne važnosti da se saopšti da kovid ostaje složen izazov za javno zdravlje", rekla je profesorka Marion Kopmans, holandska virologinja koja je u panelu SZO. Ona je odbila da dalje spekuliše uoči razgovora, koji se vode iza zatvorenih vrata. Jedan izvor blizak pregovorima rekao je da bi ukidanje oznake "vanredna situacija za javno zdravlje od međunarodnog značaja" (PHEIC) mogla uticati na globalno finansiranje ili napore u saradnji. Drugi je rekao da nepredvidljivost virusa otežava proglašavanje statusa u ovoj fazi. "Nismo izašli iz pandemije, ali smo došli u drugu fazu", rekao je profesor Salim Abdul Karim, vodeći stručnjak za kovid koji je prethodno savetovao vladu Južne Afrike o njenom odgovoru na pandemiju. Karim, koji nije u panelu SZO, rekao je da bi vlade trebalo da i dalje održavaju programe testiranja, vakcinacije i lečenja i ako se ukine status vanrednog stanja. Drugi su rekli da je vreme da se pređe na život sa kovidom kao stalnom pretnjom po zdravlje, poput HIV-a ili tuberkuloze. "Svim vanrednim situacijama mora doći kraj", rekao je Lorens Gostin, profesor prava na Univerzitetu Džordžtaun u Sjedinjenim Državama, koji prati SZO. "Očekujem da će SZO okončati vanrednu situaciju u javnom zdravstvu od međunarodnog značaja. Ako je SZO ne okonča... [ovaj put], onda svakako sledeći put kada se sastane komitet za vanredne situacije".

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Eksperti SZO odlučuju da li je svet spreman na okončanje vanredne situacije zbog kovida

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 04.Maj.2023

Panel globalnih zdravstvenih stručnjaka sastaće se u četvrtak, 4. maja, da odluči da li pandemija Kovida 19 i dalje zavrednjuje status vanredne situacije prema pravilima Svetske zdravstvene organizacije, što je status koji pomaže u održavanju međunarodnog fokusa na pandemiju. SZO je prvi put...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.