Eksperti: Države treba da zaustave politički terorizam

Izvor: Southeast European Times, 26.Jun.2013, 17:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Eksperti: Države treba da zaustave politički terorizam

Eksperti kažu da teroristički činovi radi ostvarivanja političkih ciljeva predstavljaju fenomen širom Balkana.

26/06/2013

Dražen Remiković za Southeast European Times iz Sarajeva -- 26.6.2013.

Nedavna presuda državnog suda Bosne i Hercegovine (BiH), kojom su dva člana političke stranke i njihov saradnik kažnjeni za izvršenje terorističkih radnji naveli su bezbednosne eksperte da traže od državnih bezbednosnih agencija da marljivije štite izabrane >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << predstavnike.

Sud je osudio predsednika Narodne stranke Radom za boljitak (NSRZB) u Centralno-bosanskom kantonu Zijada Derviševića; člana NSRZB Amela Sefera; i njihovog saradnika Sašu Bonića na 16 i po godina zatvora zbog pokušaja ubistva Ive Tadića, delegata parlamenta Federacije BiH iz Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH).

„Zaključeno je da su optuženi krivi za izvršenje terorističkog čina napadom na fizički integritet jednog lica, a sve sa ciljem da ... utiču na formiranje vlasti u FBiH i BiH nakon izbora“, rekla je zaSETimesportparolka Suda BiH Aida Delić Volaš.

Istraga je pokazala da su tri osumnjičena lica postavila bombu ispod Tadićevog vozila u aprilu 2011. godine i aktivirala tu napravu na daljinu, dok se Tadić vozio u automobilu sa svojim kolegom Perom Mamićem.

I Tadić i Mamić su preživeli. Bezbednosni eksperti kažu da je ovo 12. okrivljujuća presuda za terorizam u BiH od 1997. godine, za slučajeve u kojima su četiri osobe izgubile život, a 19 je povređeno.

„Ovo je prvi slučaj u BiH u kojem su članovi jedne stranke otvoreno koristili terorističke metode za ostvarivanje svog [političkog] cilja. Definicija terorizma je korišćenje nasilnih postupaka, ubistava i zastrašivanja radi ostvarivanja političkog cilja“, rekao je direktor Ekspertskog tima jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala Dževad Galijašević u izjavi za SETimes.

„Ovo je poruka državnim bezbednosnim agencijama da više obraćaju pažnju na političke stranke, ali i poruka stranačkim liderima da pažljivije prate ko se nalazi u njihovim lokalnim većima, odborima i stranačkoj strukturi“, rekao je Galijašević.

Domaći terorizam nije tipičan za BiH, ali jeste balkanski fenomen, rekao je Džemal Injac, pravni veteran iz Sarajeva i ekspert za krivično pravo, uključujući slučajeve terorizma.

„[Nedavno] je u Albaniji došlo do ubistva na biračkom mestu, kao i do niza atentata na političare na Kosovu posle rata 1999. godine. To su sve politička ubistva koja se graniče sa napadima na ustavno uređenje zemalja i terorizmom. Međutim ... pravni sistem se uspešno bori sa takvim krivičnim delima, što ova presuda i pokazuje“, rekao je Injac za SETimes.

„Ne verujem da će se ti napadi dešavati često u budućnosti, jer svi oni znaju šta ih čeka -- zatvor“, dodao je Injac.

Tadić i Mamić kažu da su zadovoljni presudom, ali je nejasno da li će preduzeti korake protiv političke stranke za koju se sumnja da stoji iza napada.

„Ova presuda je dokaz da NSRZB stoji iza terorističkog napada. ...Odlučićemo [šta je sledeći korak] nakon što dobijemo pisanu presudu. Zanima me da saznam ko je naredio ovaj teroristički čin“, rekao je Tadić za SETimes.

Pokušaj atentata dokaz je da teroristički činovi mogu da budu podstaknuti zvaničnom politikom, rekao je Mamić.

„Ovo je trebalo da bude klasično političko ubistvo. Na sreću, ja i moj kolega smo preživeli. ...Nadam se da će ovo poslužiti kao pokazatelj svima koji bi mogli i da pomisle da učine nešto slično, da će završiti u zatvoru“, izjavio je Mamić za SETimes.

Šta zemlje mogu da učine da zaustave politički motivisan terorizam? Recite nam šta mislite u delu za komentare.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.