Ekshumirano telo Igora Benete

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Apr.2012, 18:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ekshumirano telo Igora Benete

ZAGREB -

Na zadarskom groblju danas je ekshumirano telo bivšeg pripadnika specijalne policije Igora Benete, jednog od optuženih za ratni zločin protiv srpskih civila u Gruborima kod Knina posle akcije "Oluja" 1995, javila je Hrvatska radiotelevizija.

Ministar policije Ranko Ostojić izjavio je juče da će se ekshumaciji pristupiti zbog sumnji oko Benetine smrti.

Iako je unutrašnjom kontrolom MUP hrvatske utvrdio da je Beneta počinio samoubistvo, u javnosti su >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sve glasnija nagađanja da je ubijen kako ne bi svedočio protiv saboraca, o čemu su u medijima govorili njegovi prijatelji i članovi porodice.

Beneta je jedan od trojice bivših specijalaca koji su optuženi za ratni zločin u selu Grubori kod Knina posle akcije "Oluja" u avgustu 1995. Njegovo telo pronađeno je prošle godine obešeno u šumi na području Zadra, ali je policija tek pet meseci kasnije utvrdila njegov identitet.

Na Županijskom sudu u Zagrebu krajem novembra prošle godine počelo je suđenje bivšim pripadnicima antiterorističke policijske jedinice Lučko za ratni zločin nad srpskim civilima u selu Grubori kod Knina.

Uz Benetu, kome se sudilo u odsutnosti, optuženi su još i Franjo Drljo i Božidar Krajina, koji su na početku suđenja odbacili krivicu.

Tužilaštvo tereti pripadnike specijalne policije da su 25. avgusta 1995. u Gruborima ubili šestoro srpskih civila i to u vreme kada je grupa specijalaca osiguravala put Voza slobode kojim je nakon "Oluje" u Split išao hrvatski državni vrh, na celu s tadašnjim predsednikom Franjom Tuđmanom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Ekshumirano telo Igora Benete

Izvor: Vesti-online.com, 13.Apr.2012

Telo bivšeg pripadnika specijalne policije Hrvatske Igora Benete, jednog od optuženih za ratni zločin protiv srpskih civila u Gruborima kod Knina posle akcije "Oluja" 1995, ekshumirano je danas na zadarskom groblju. Ministar policije Ranko Ostojić izjavio je da se ekshumaciji pristupa zbog sumnji...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.