Ekshumirano 28 tela Srba ubijenih u Bljesku

Izvor: Vesti-online.com, 01.Jul.2010, 19:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ekshumirano 28 tela Srba ubijenih u "Bljesku"

Na mesnom groblju u selu Medari, kod Nove Gradiške u zapadnoj Slavoniji, do sada je ekshumirano 28 tela Srba koji su tamo sahranjeni za vreme operacije "Bljesak" početkom maja 1995. godine. Ekshumacija će trajati tri dana i od svih posmrtnih ostataka biće uzeti uzorci kako bi se obavila identifikacija DNK analizom.

Među danas i juče ekshumiranim telima nalazi se i troje dece, dvoje od sedam godina i jedno između devet i deset godina.

Leševi će biti prevezeni >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << u Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta Šalata u Zagrebu zbog obdukcije i identifikacije. Tamo je nedavno izvršena identifikacija 19 lica čiji su ostaci nađeni u masovnim grobnicama i grobovima Knina, Petrinje i Dvora gde je prošlog oktobra sprovedena ekshumacija.

Ekshumacija se sprovodi na zahtev istražnog sudije Brodsko-posavske županije, a vodi je šef vladine komisije za zatvorene i nestale Ivan Grujić.

Shodno međudržavnim dokumentima i dogovorima između Hrvatske, Srbije i BiH, prisustvuju joj predstavnik Komisije za nestala lica Republike Srbije Zorica Avramović i Milan Bogdanić iz Instituta za nestala lica BiH.

Osim njih, ekshumaciji prisustvuju i Marko Popović, savetnik hrvatskog vicepremijera Slobodana Uzelca i Saša Milošević iz Srpskog narodnog veća.

"Ekshumacija na groblju u Medarima je od posebnog značaja za porodice nestalih lica koje godinama pokušavaju da pronađu i dostojno sahrane posmrtne ostatke svojih najbližih", navodi se u saopštenju Komisije za nestala lica Vlade Srbije.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Završena ekshumacija žrtava iz akcije Bljesak

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 01.Jul.2010

Na mjesnome groblju u Trnavi, nedaleko od Nove Gradiške, završena je ekshumacija posmrtnih ostataka 28 osoba stradalih u akciji Bljesak. Pozivajući se i na izvještaj HHO-a, zamjenik predsjednika Srpskoga narodnog vijeća Saša Milošević je rekao kako je riječ o posmrtnim ostacima civila srpske...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.