Izvor: B92, 20.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ekshumirano 28 skeleta

Oplenac -- U krugu Zadužbine kralja Petra I na Oplencu danas završena ekshumacija posmrtnih ostataka 28 osoba.

Za N.N. osobe se smatra da su civili koje su nemački vojnici streljali tokom Drugog svetskog rata. Član stručnog tima VMA Ivica Milosavljević kaže da se za ekshumirane skelete, prema preliminarnim antropološkim analizama, može reći da su muškog pola, starosti između 20 i 60 godina.

Precizniji podaci, prema njegovim rečima, biće poznati kada posmrtni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ostaci budu preneti na Institut za sudsku medicinu pri VMA, i posle dopunskih analiza. "Tada ćemo za svaki pojedinačni skelet znati koje je starosne dobi i druge podatke, pomoću kojih ćemo izvršiti konačnu identifikaciju i objasniti sve činjenice koje je tražilo Tužilaštvo Srbije za ratne zločine", rekao je Milosavljević.

Prema dosadašnjoj istrazi, posmrtni ostaci nađeni su 2005. u masovnoj grobnici u krugu Zadužbine kralja Petra I na Oplencu, a istragu je naložilo Tužulaštvo za ratne zločine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.