Izvor: B92, 21.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ekshumacija neidentifikovanih

Beograd -- Rezultati identifikacije posmrtnih ostataka 62 neidentifikovane osobe, koja je počela danas u Beogradu, očekuje se početkom 2007.

Iskopavanjem i uzimanjem uzoraka dvanaest tela Komisija Vlade Srbije za nestale danas je započela ekshumaciju tela koja su od 1991. do 1995. Dunavom i Savom doplovila na područje Beograda i sahranjena bez imena, na Bežanijskom i groblju Orlovača.

Po pronalasku 63 tela obdukcijom su utvrđene vrste povreda i uzroci smrti, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pa se dovode u vezu sa posmrtnim ostacima osoba sa spiskova nestalih tokom oružanih sukoba na prostoru bivše SFRJ.

Na osnovu dosadašnjih ekshumacija koje su urađene u Sremskoj Mitrovici, Šapcu i Lešću identifikovano je 28 osoba koje su se na spisku Republike Srpske vodile kao nestale.

"I ovim ekshumacijama očekujemo isto tako rešavanje 20 do 30 sudbina nestalih lica, obzirom da sa prostora Podrinja tražimo 31, a donjeg toka Save 105 nestalih lica", rekao je direktor Kancelarije Vlade republike Srpske za nestala i zarobljena lica Milan Bogdanić.

"Svi znate što se događalo u istočnoj Bosni, u Srebrenici, tako da mi očekujemo da ovde može bit veliki broj tjela Bošnjaka, a i građana druge nacionalnostio u BiH", predsednik Federalne Komisije za nestala lica Marko Jurišić.

Od potpisivanja Dejtonskog sporazuma 96te, ekshumacijama prisustvuju predstavnici svih Vladinih tela bivše Jugoslavije.

"Do sada smo na području Srbije ekshumirali oko 200 posmrtnih ostataka, u Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici, Šapcu, beogradu i evo ovo je nastavak tog procesa", rekao je predsednik Komisije za nestale osobe Vlade Republike Hrvatske Ivan Grujić.

Na novom groblju Bežanijska Kosa danas je završena ekshumacija 12 neidentifikovanih tela. Ostalih 50 biće ekshumirano do tridesetog novembra. Rezultati DNK analize, odnosno njihov identitet biće poznati za mesec dana.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.