Ekonomska saradnja sa Azerbejdžanom

Izvor: RTS, 25.Jan.2012, 17:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ekonomska saradnja sa Azerbejdžanom

Beograd i Baku potpisali sporazum o ekonomskoj saradnji. Sporazum, između ostalog, omogućava kreditiranje Koridora 11 na deonici Ljig - Preljina, pod izuzetno povoljnim uslovima, kaže ministar ekonomije Nebojša Ćirić.

Vlade Srbije i Azerbejdžana potpisale su Sporazum o ekonomskoj i tehnološkoj saradnji, saopštilo je Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja Srbije.

Kako se navodi, sporazum treba da podstakne razvoj i realizaciju projekata u oblasti saobraćaja, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << poljoprivrede, prehrambrene, hemijske i farmaceutske industrije, informacionih tehnologija, kao i kapitalnih infrastrukturnih i energetskih projekata.

Dodaje se da je tim dokumentom obuhvaćena i tehnička pomoć eksperata specijalizovanih za obuku osoblja kao i nabavka mašina, opreme i materijala prilikom realizovanja projekata.

Sporazum o ekonomskoj i tehnološkoj saradnji potpisali su ministar ekonomije i regionalnog razvoja Srbije Nebojša Ćirić i ministar ekonomskog razvoja Azerbejdžana Šahin Mustafajev.

"Ovim sporazumom smo formalno otvorili mogućnost kreditiranja Koridora 11 na deonici Ljig - Preljina, pod izuzetno povoljnim uslovima", naveo je Ćirić.

Nebojša Ćurić je naglasio da srpski ekspertski timovi već pregovaraju sa predstavnicima Azerbejdžana i da ukoliko sve bude po planu, početak radova se očekuje krajem prvog kvartala ove godine.

Ćirić koji je bio u dvodnevnoj poseti Azerbejdžanu, kako se navodi u saopštenju rekao je da njegova poseta toj zemlji pokazuje visok nivo političkih, ekonomskih i prijateljskih odnosa dve zemlje, ali da se rezultati tek očekuju u budućnosti.

Prema podacima Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja Srbije u prvih 11 meseci prošle godine izvoz u Azerbejdžan je bio 3,08 miliona dolara što je pad od 39,7 odsto u odnosu na isti period 2010. godine, dok je uvoz iz Azerbejdžana bio 114.000 dolara ili za 78,03 odsto manji.

Najznačajniji izvoznici iz Srbije u Azerbejdžan su Hemofarm Vršac, Evrotehna Kraljevo, koncern Farmakom Šabac, Buck Beograd, Farmanova Obrenovac, Galenika Beograd i Tarket Bačka Palanka.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.